Inwoners Ferguson rellen er weer op los

Geen categorienov 25 2014, 10:00
Ondertussen vraagt Rudy Giuliani zich af waarom Afro-Amerikanen zich niet druk maken om zwart-op-zwart geweld.
Het is gisteravond en vannacht enigszins uit de hand gelopen in Ferguson, het plaatsje waar een blanke politieagent eerder dit jaar een Afro-Amerikaanse jongen doodschoot. Een jury moest zich over de vraag buigen of de agent in kwestie moest worden vervolgd. Toen alle feiten op een rijtje werden gezet besloot de jury dat de agent niet strafbaar had gehandeld en dat hij dus gewoon naar huis kon.
Helaas denken honderden inwoners van Ferguson daar net een beetje anders over. Kort na de uitspraak van de jury vielen ze de aanwezige politie aan: er werden schoten gelost, ze gooiden met flessen, stenen en ander zulks materiaal, en hebben zelfs verschillende politieauto's in de fik gestoken. De politie voelde zich uiteindelijk gedwongen om traangas in te zetten om de betogershooligans uit elkaar te jagen.
De Telegraaf legt uit waarom de betogers zo boos zijn:

De dood van de ongewapende jongen leidde tot weken van rellen in de voorstad van St. Louis. Dat had er alles mee te maken dat de zwarte jongen werd neergeschoten in een goeddeels zwarte wijk, door een blanke agent die onderdeel is van een grotendeels blanke politiemacht. De bewoners van de wijk maakten zich al tijden boos over de politie, die zwarte mensen harder zou aanpakken. De dood van Brown was de druppel.

In de ogen van raspooiers als Al Sharpton zijn bovenstaande feiten voldoende om te concluderen dat er racisme in het spel was: de politieagent was blank, de hele politiemacht is blank, en het slachtoffer was zwart. Hoe daar automatisch uit volgt dat de jongen (Brown) onterecht is doodgeschoten is mij een raadsel, maar goed, blijkbaar doet dat er niet toe. Wit, wit, zwart. Einde debat, laat de rellen beginnen.
Het meest trieste hieraan is dat de inwoners van Ferguson (en van andere steden, het wordt elders ook onrustig) maar niet willen begrijpen dat het échte culturele probleem geweld onder Afro-Amerikanen zelf is. Oud-burgemeester van New York Rudy Giuliani vindt dat ook... en vertelde na de uitspraak meteen even hoe de vork in de steel zit:

Former New York City mayor Rudy Giuliani faced immediate Web backlash Sunday morning after he asked why people protest the killing of unarmed Ferguson, Mo., teenager Michael Brown but not black-on-black crime.

“Ninety-three percent of blacks are killed by other blacks,” Giuliani said, triggering a heated argument on NBC’s “Meet the Press.” “I would like to see the attention paid to that that you are paying to this.”

“Black people who kill black people go to jail,” Dyson said. “White people who are policemen who kill black people do not go to jail.”

“What about the poor black child that was killed by another black child?” Giuliani asked. “Why aren’t you protesting that? Why don’t you cut it down so that so many white police officers don’t have to be in black areas?”

“When I become mayor, I’ll do that,” replied Dyson, exasperated.

“White police officers wouldn’t be there,” Giuliani said, “if you weren’t killing each other.”

Na deze uitspraken volgde er meteen een verhit debat op Twitter waarbij Giuliani door links van racisme beschuldigd werd. "If you weren't killing each other" zou namelijk discriminerend zijn. Klinkt leuk, maar als dat zo is zijn de feiten blijkbaar net zo racistisch als Giuliani: zwart-op-zwart geweld is het échte probleem van de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Er zijn erg veel bendes in zwarte buurten die niet alleen de lokale bevolking uitbuiten en misdaad na misdaad plegen, maar elkaar ook nog eens continu de oorlog verklaren. Door dit geweld komen er jaarlijks vele jonge zwarte mannen om het leven... en in veruit de meeste gevallen blijft de dader op vrije voeten.

In Chicago last year, out of more than 500 largely gang related murders, police managed to obtain a conviction in only 132 of them. The story isn’t much different in Giuliani’s old stomping grounds in the Big Apple and Los Angeles is much the same.

Als de 'demonstranten' het werkelijk zo vreselijk vonden dat de moordenaars van zwarte Amerikanen onbestraft hun gang kunnen gaan dan hadden ze wel een demonstratie of twee georganiseerd in Chicago, New York en Los Angeles om zich uit te spreken tegen het geweld in de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Dat ze dat niet doen bewijst dat ze het helemaal niet interessant vinden wat er met Brown is gebeurd, maar dat ze het gewoon zien als een ideaal excuus om flink te rellen, hele buurten te terroriseren en alle plaatselijke winkels leeg te roven.
En maar huilen over 'racisme.'
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten