Koenders wil 'scherpe koers' tegen Israël varen

Geen categorienov 20 2014, 9:02
Daar komt de linkse aap uit de mouw.
Wie had gehoopt dat de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken zich voortaan gematigder zou uitlaten inzake het conflict tussen Israël en de Palestijnen, komt bedrogen uit. Bert Koenders van de PvdA grijpt iedere kans aan om Israël aan te vallen. Gisteren nog, in de Tweede Kamer. Tijdens het debat zei Koenders dat wij "het ons niet kunnen veroorloven partij te kiezen". Hij zei echter drie dingen waaruit blijkt dat hij wél partij kiest, voor de Palestijnen om precies te zijn.
1. De erkenning van de Palestijnse staat, zoals Zweden heeft gedaan, is nu "niet aan de orde" en is nu "niet verstandig", maar het moet wel mogelijk zijn volgens Koenders. Het is volgens de minister goed dat de discussie over de erkenning nu speelt in Europa.
Ook vindt hij dat de Palestijnse staat kan worden erkend vóórdat er echt vrede is tussen Israël en de Palestijnen (in tegenstelling tot Frans Timmermans, die vond dat het de erkenning een nadrukkelijk een sluitstuk van het vredesproces moest zijn). In de ogen van Koenders is de erkenning van de Palestijnse staat "een deel van de strategie die gebouwd wordt om tot een tweestatenoplossing te komen". Koenders kiest partij.
2. Koenders zei tijdens het debat een "scherpe koers" te willen gaan varen. Toen kwam hij met het voorbeeld dat de Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied illegaal is. Ook noemde hij het in strijd met het internationaal recht en een belemmering voor een tweestatenoplossing.
Verder zei hij niets over die andere belemmering voor een tweestatenoplossing: de 'eenheidsregering' van Hamas en Fatah. Terwijl Mahmoud Abbas op de Westelijke Jordaanoever zegt de terreuraanslag in een synagoge te veroordelen, juicht Hamas dat soort aanslagen juist toe door snoepjes uit te delen, haatcartoons te publiceren, op te roepen tot meer geweld tegen Joden, etc. Ook hier kiest Koenders overduidelijk partij.
3. Koenders wil weer werk gaan maken van het etiketteren van producten die uit Israëlische nederzettingen komen. Hij gaat actief op zoek naar een meerderheid in de Europese Unie om zijn gelijk te halen. In 2012 wilde de EU al Israël aanpakken, maar dat werd toen toch niet gedaan om het vredesproces onder leiding van de de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry een kans te geven.
Koenders denkt dat het "niet makkelijk" zal worden om die meerderheid te vinden, en toch probeert hij het. Want als er iets belangrijk is in de wereld, is het wel het etiketteren van producten gemaakt door Joden, als een soort opmaat naar een totale boycot van producten uit Israël. Dus ja, ook hier kiest Koenders partij. En voor de derde keer voor de Palestijnen.
We zijn mooi in de aap gelogeerd met zo'n minister.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten