'Meer sancties tegen Poetins Rusland'

Geen categorienov 15 2014, 12:00
Vladimir Poetin moet stoppen met het steunen van de pro-Russische seperatisten in Oost-Oekraïne.
Het wordt hoog tijd dat Rusland stopt met de agressieve veroveringstactieken in het oosten van Oekraïne. Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel is de kans groot dat de Europese Unie anders nieuwe sancties moet opleggen aan Rusland. De situatie in Oekraine is "op dit moment niet bevredigend", aldus Merkel. Dat lijkt me een understatement.

De Raad van Ministers van de EU komt maandag bijeen om te praten over onder meer een uitbreiding van de sancties tegen Rusland.

Het conflict in Oekraïne overschaduwt de top van wereldleiders in Brisbane. De Canadese premier Stephen Harper wond er tijdens zijn eerste ontmoeting met Poetin op de top geen doekjes om. "Ik zal je de hand schudden, maar ik heb je maar één ding te zeggen: je moet weg uit Oekraïne," aldus Harper tijdens de handdruk. Het antwoord van Poetin was niet positief, zei de woordvoerder van Haper, maar wat Poetin zei wilde hij niet kwijt.

Het gedrag van Poetin en zijn trawanten begint het Westen steeds meer te irriteren. Poetin, de Adolf Hitler van deze eeuw, moet even dimmen. Hoe? Dat kan alleen als het Westen hem op zijn knieën dwingt. Of sancties genoeg zijn, betwijfel ik, maar we moeten het proberen. De leider van Rusland moet stoppen met de financiële en materiele steun van de pro-Russische seperatisten in Oekraïne, en zijn troepen moeten Oost-Oekraïne verlaten.
Ik snap dat niet iedereen fan is van de EU - dat ben ik ook niet - maar de Europese landen moeten gezamenlijk optrekken tegen Poetin. Het Nederlandse leger is namelijk niet sterk genoeg, en dat geldt ook voor de legers van de andere individuele Europese landen. Rusland investeert miljarden euro's in het leger. Daar kunnen wij in ons eentje niet tegenop, al zou het verstandig zijn om ook miljarden te investeren in Defensie, zeker nu.
Als we niks doen, gaat Poetin steeds een stap verder. Hij ziet de slappe reactie van Europa en lacht in zijn vuistje. Nu bezet hij Oekraïne, maar als hij denkt dat de tijd rijp is, zal hij ook andere landen gaan bezetten. Dan is het echt te laat. Dat kunnen we niet laten gebeuren. Ik weet niet meer wie het laatst zei, maar ik ben het er 100 procent mee eens: we moeten de Russische beer aan de ketting leggen, en wel zo snel mogelijk.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten