Motie van wantrouwen tegen stuntelaar Opstelten

Geen categorienov 26 2014, 11:02
De minister van Justitie moet vervangen worden.
Hoewel veel rechtse kiezers een aantal jaar geleden veel vertrouwen hadden in Ivo Opstelten is dat al lang niet meer zo. De minister heeft er de afgelopen tijd namelijk een enorme bende van gemaakt. Hij is nog altijd een vriendelijke man met wie het gemakkelijk is om een kopje koffie te drinken, maar helaas maakt hem dat geen goede minister.
Bij de nationale politie is het bijvoorbeeld één grote bende. Alles wat mis kan gaan, gaat mis. Overal en nergens heerst er corruptie en inkoping, er worden 50.000 minder misdaden opgelost, veel agenten zitten gedemotiveerd thuis, op het ICT-vlak wordt er alleen maar geblunderd en, oh ja, de minister krijgt nog maar een rapportcijfer van 3,7 van de Nederlandse kiezer. Een lager cijfer is nauwelijks denkbaar.
Tot overmaat van ramp komt Opstelten vervolgens met een idioot plan om meer Marokkaanse en Turkse agenten aan te nemen die zogenaamd een betere relatie zullen hebben met de vele straatterroristen die hele wijken en zelfs steden terroriseren. Indrukwekkend is anders.
Geen wonder dus dat de nieuwe partij VNL (VoorNederland) van Kamerleden Joram van Klaveren en Louis Bontes met een motie van wantrouwen komen tegen de minister. Het tweetal laat weten:

Het is tekortkoming na tekortkoming. Zwakte op zwakte. Blunder na blunder. Deze minister heeft geen enkele controle meer op de veiligheidsketen. Deze minister maakt Nederland onveiliger.

Voorzitter, ook veel andere fracties in dit Huis weten dat het aanblijven van deze minister eigenlijk niet meer kan. Zij weten dat het onverantwoord is. Achter zijn rug om lachen ze hem uit. Zelfs zijn eigen partij, de VVD, weet dat. Maar niemand durfde daar tot dusver consequenties aan te verbinden. Wij doen dat wel.

Die consequentie is dus: een motie van wantrouwen.
Natuurlijk steunen de regeringspartijen deze motie niet, maar Bontes en Van Klaveren hebben honderd procent gelijk dat ze het proberen én dat andere partijen het al lang gehad hebben met deze minister van Justitie. Een maand of wat geleden hoorde ik al dat hij op de wip zat; dat hele fracties het ondertussen gehad hadden met hem.
De vraag is dan ook niet of Opstelten uiteindelijk wordt gedwongen om op te stappen, maar of dat nog gebeurt voor het hele kabinet valt. Mocht Rutte II op wonderbaarlijke wijze de rit uitzitten dan zal men dat vrijwel zeker zonder deze minister moeten doen; hij heeft afgedaan en is simpelweg een incompetente minister gebleken die nooit vat heeft gekregen op zijn eigen departement. VVD en PvdA zullen zo'n motie niet steunen, maar achter de schermen zullen ze ongetwijfeld druk op Opstelten gaan zetten om hem ervan te overtuigen met pensioen te gaan. Het kan bijna niet anders of we zijn binnenkort verlost van deze man.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten