Nederland haalt goudvoorraad terug naar Amsterdam

Geen categorienov 21 2014, 9:00
Niet langer ligt 89 procent van de Nederlandse goudvoorraad opgeslagen in het buitenland.
Dat is nog eens verstandig van De Nederlandsche Bank, en dus de Nederlandse overheid. Ein-de-lijk hebben we een deel van onze in New York opgeslagen goudvoorraad teruggehaald naar Nederland. Het gaat om een flink deel. Voorheen lag slechts 11 procent van onze goudvoorraad (in totaal 612 ton) in de kluizen aan het Frederiksplein in Amsterdam.
Nu is de voorraad die in ons land ligt sinds kort bijna verdrievoudigd:

In de oude situatie bevond zich 11% van de goudvoorraad in Nederland, 51% in de VS, terwijl het resterende deel in Canada (20%) en het Verenigd Koninkrijk (18%) opgeslagen was. De locatieverdeling volgens het herziene beleid ziet er als volgt uit: 31% in Amsterdam, 31% in New York, terwijl de percentages voor Ottawa en Londen met respectievelijk 20 en 18 onveranderd blijven.

Volgens DNB zijn er twee redenen waarom het goud vanuit New York naar Amsterdam is gehaald:

Met deze aanpassing voegt DNB zich bij andere centrale banken die een groter deel van hun goudvoorraad opslaan in eigen land. Behalve een evenwichtiger verdeling van de goudvoorraad over de verschillende locaties kan dit ook bijdragen aan een positief vertrouwenseffect bij het publiek.

De Telegraaf schrijft vanochtend:

Afgelopen weken reden gepantserde trucks af en aan richting het Amsterdamse Frederiksplein. "Het is niet langer verstandig om de helft van ons goud in één deel van de wereld te houden," zegt de DNB-woordvoerder over de enorme operatie met goudstaven richting Amsterdam. "Misschien was dat tijdens de Koude Oorlog nog wenselijk, nu niet meer."

Er wordt al jaren op gehamerd om de goudstaven voor een groter deel in Nederland te houden, al is het inderdaad maar om het vertrouwen van het Nederlandse publiek te winnen dat wij - in tijden van nood - de beschikking kunnen hebben over onze eigen goudvoorraad. We hebben het afgelopen halfjaar gezien wat voor een enorme chaos de buitenwereld is; in Oekraïne, in Syrië, in Irak, etc. Dit wekt vertrouwen.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten