Nee FNV, werknemers worden niet uitgebuit

Geen categorienov 23 2014, 18:00
Daar gaan we weer: de vakbond FNV roept dat werkgevers hun werknemers massaal uitbuiten.
FNV-voorzitter Heerts zei gisteren dat veel werkgevers hun werknemers onderbetalen. Dat zouden ze doen via allerlei schijnconstructies:

Schijnconstructies maken de arbeidsmarkt kapot, stelt de vakbondsman. 'Ze hebben grote gevolgen voor de arbeidsvoorwaarden van mensen en voor de kwaliteit van het werk', aldus Heerts. 'Het dieptepunt was eerder deze maand de verloting van werknemers uit Slowakije door uitzendbureau Lugera. De banden tussen de werkgever en werknemer worden steeds meer doorgeknipt. We moeten een samenleving van werkende armen voorkomen.' 

De ideale oplossing - in zijn ogen tenminste? De regering moet zich nog meer met de arbeidsmarkt bemoeien om zogenaamde schijnconstructies tegen gaan. "De wetten rond de arbeidsmarkt die in de maak zijn, bieden in één klap zekerheid aan heel veel werknemers," aldus de vakbondsman.
Het meest vermoeiende aan dit soort socialistische oproepen is dat deze randfiguren echt lijken te denken dat nieuwe regelgeving en bijgevolg hogere arbeidskosten in hetzelfde aantal banen resulteren. Ik zal het Heerts maar weer proberen uit te leggen: zo werkt dat dus niet. Die "zekerheid" waar je het over hebt komt er niet. Het enige resultaat van dit bemoeizuchtig gehannes is dat dit weetikhoeveel werknemers hun baan verliezen. Ze worden op deze manier namelijk gewoon te duur
Dan nog iets. Heerts zegt dat sommige werknemers door 'schijnconstructies' minder krijgen "dan waar ze recht op hebben." Dat klinkt ongetwijfeld heel leuk als je socialistisch tot op het bot bent, maar de rest van de mensen begrijpt maar al te goed dat een werknemer waard is wat hij oplevert. Je kunt niet via landelijke CAO's bepalen hoeveel één werknemer toevoegt en dus hoeveel hij moet verdienen; alleen de markt kan dat effectief bepalen.
Met andere woorden, het probleem is niet dat werkgevers hun arbeidskrachten als slaven behandelen of te weinig betalen, maar dat de overheid en vakbonden werknemers salarissen toekennen die ze helemaal niet verdienen gezien hun input-output. Ze zijn hun loon dus gewoon niet waard.
Kortom, laten we CAO's maar helemaal afschaffen en werkgevers alle ruimte geven die ze nodig hebben om te onderhandelen met werknemers over hun lonen. Dan heb je misschien geen 'zekerheid' op papier, maar dat is toch maar fictief; je kunt er dan in ieder geval vanuit gaan dat je je baan nog een lange tijd zult behouden omdat jij en je collega's het bedrijf niet om zeep helpen door veel te hoge lonen te eisen.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten