Nog altijd te weinig blauw op straat

Geen categorienov 14 2014, 8:59
Hoe pak je criminaliteit aan? Door criminelen op te sluiten. Hoe sluit je criminelen op? Door genoeg agenten in te zetten.
Voor iedereen met een beetje gezond verstand is het zo klaar als een klontje: als we de criminaliteit willen bestrijden - en dat willen de meesten van ons wel, op een paar aanhangers van progressieve weg-met-ons-criminologen na - dan moeten we vooral één ding niet doen, en dat is te weinig agenten inzetten op straat. Toch is dat precies wat het kabinet doet.
De Telegraaf heeft uitgezocht hoe het precies zit met de Nationale Politie en het aantal agenten dat de straat op gaat om de criminaliteit te bestrijden. De cijfers zijn schokkend. Er zijn 16.000 uniformagenten beschikbaar. Dat zijn de agenten die we op de straten van onze dorpen en steden zouden moeten zijn. Het probleem: 16.000 man is veel te weinig om het hele land te dekken.

Dit aantal lijkt groot. Maar doordat agenten 36 uur werken, vakantie hebben, soms ziek zijn en scholing krijgen kunnen er in de praktijk op elk moment van de dag zo’n tweehonderd dienders per regio op de been worden gebracht. Die gebieden beslaan soms meerdere provincies en tientallen gemeenten.

Politievakbonden maken zich zorgen over de cijfers, en terecht. Minister Ivo Opstelten doet intussen alsof zijn neus bloedt. Hij vindt het allemaal wel meevallen. Tja. Waarschijnlijk is hij nog nooit het slachtoffer geweest van een inbraak, een diefstal of een overval. Dan piep je wel anders, zeker als de politie niemand weet aan te houden en de crimineel vrolijk verder kan gaan met zijn praktijken.
We zien overal in het land dat de politie te weinig agenten in huis heeft, ook in Den Haag. Om het Binnenhof te beveiligen tegen terrorisme van Nederlandse jihadi's zijn agenten uit het hele land nodig, omdat de politie in Den Haag te weinig mankracht heeft. De problemen bij de politie zijn overduidelijk structureel van aard, en Opstelten zou er goed aan doen de kritiek nu eens serieus te nemen. Nederland heeft meer blauw op straat nodig.
Of zou Opstelten een stiekeme aanhanger zijn van de progressieve criminologen die beweren dat straffen niet helpt tegen criminaliteit?
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten