Oh nee, jeugdgevangenissen zijn vies!

Geen categorienov 01 2014, 9:07
Inspecties zijn theaterstukken.
Het is nauwelijks te geloven, maar uit onderzoek van het Algemeen Dagblad blijkt dat jeugdgevangenissen lang niet altijd spik en span zijn. De krant maakt dat op uit gesprekken met meer dan 20 ex-gedetineerden en ex-medewekerkers.
Bij inspecties van het ministerie van Veiligheid en Justitie komen jeugdgevangenissen continu goed naar voren. Het is er schoon, het is allemaal prima georganiseerd, en de ingezetenen zijn feitelijk niets meer of minder dan makke schappen die nooit iets verkeerds doen, terwijl het personeel niet alleen streng, maar ook buitengewoon gemotiveerd is. Heel gek, maar dat klopt dus niet:

Ongedierte in bed, schimmel op de muren en de vloeren, brandplekken op het meubilair, beschimmeld eten. Het zijn enkele wantoestanden die door ex-medewerkers zijn gefotografeerd en gefilmd in de justitiële jeugdinrichting De Hartelborgt... Mondige collega's mogen de inspecteurs niet te woord staan en gevangenen zouden voor een Mars, Snickers of extra zakgeld een mooi verhaal ophangen. Een ex-gedetineerde uit 't Keerpunt in Limburg vertelt dat streng verboden iPhones met hulp van groepsleiders naar binnen worden gesmokkeld en tijdens zo'n inspectie in de tas van het personeel verdwijnen omdat die niet wordt gecontroleerd. 

De reden dat dit soort problemen nooit worden gezien bij inspecties? Die worden zes weken van tevoren aangekondigd. Je verwacht het niet, maar kort voor de inspectie wordt de troep opgeruimd en worden de jeugdige gevangenen geinstrueerd om zich te gedragen (en het mobieltje tijdelijk in te leveren).
De getuigen van het AD vinden de leefomstandigheden verschrikkelijk (iets met dat die arme kids het al zo moeilijk hebben!), maar ik heb daar aanzienlijk minder moeite mee. Ja, het zijn minderjarigen, maar dan wel minderjarigen die al parasieten voor de samenleving zijn geworden, en die als volwassenen vrijwel zeker zullen uitgroeien tot volwaardige beroepscriminelen. Als de dames en heren klagers het niet erg vinden kan ik me niet te veel opwinden over verhalen dat hun gevangenis lang niet altijd even schoon is als de keuringsdienst van waren zou willen.
Laat die jongens maar even genieten van het leven in een puinzooi. Misschien dat ze dan besluiten om toch nog iets van hun leven te maken omdat ze nooit meer in die situatie terecht willen komen. Als alles keurig netjes en in orde is konden ze de conclusie weleens trekken dat het helemaal zo erg niet is om vast te zitten; als we iets willen voorkomen is dat het.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten