Peiling: VVD vierde partij van het land

Geen categorienov 23 2014, 9:45
Nadat de VVD vorige week ingehaald werd door het CDA, kruipt nu ook D66 voorbij de partij van Mark Rutte en de zijnen.
Sinds de crisis rond de MH17 min of meer overgewaaid is, is het rally around the flag-effect volledig verdampt uit de peilingen. De VVD profiteerde als partij die de premier levert verreweg het meeste van de crisis, maar is nu weer terug bij af. En dat wil zeggen: bij het bijzonder lage zetelaantal dat de liberalen al zo'n twee jaar systematisch peilen bij Maurice de Hond en andere peilbureaus.
Deze week gaat de partij van 23 zetels naar 22, en moeten de liberalen boven zich dulden de PVV (27 zetels deze week), het CDA (24) en nu dus ook D66 (van 22 zetels vorige week naar 23 nu). De zoveelste zeteldaling op rij is daarmee een feit, en daarmee is de VVD van de grootste gepeilde partij van het land gezakt naar de tweede, derde en deze week uiteindelijk ook de vierde plaats. Het is dat Roemer van de SP ook bepaald geen hoge ogen gooit momenteel, anders zou de VVD ook nog achter die partij terechtkomen.
Is het eind in zicht? Kan de VVD nog dieper zakken? Jazeker. Nu de VVD diens stemmen gespreid ziet worden over de PVV, het CDA en D66 heeft de liberale partij grote moeite zich nog te kunnen profileren. In Duitsland werd de FDP al bijna van de electorale kaart geveegd en ook in Groot-Brittannië zijn de Liberal Democrats een met uitsterving bedreigde diersoort. Het is naïef te denken dat zoiets in een aantal jaar niet ook in Nederland zou kunnen voordoen.
De VVD lijkt vergeten te zijn dat in een land met zoveel politieke partijen er voor kiezers voldoende uitwegen te vinden zijn wanneer de partij in een coalitie met de PvdA teveel sociaal-democratisch water bij de liberale wijn doet. Niemand is getrouwd met de VVD, en zoals dat gaat met vertrouwen: het komt te voet, maar het gaat te paard. De VVD-partijtop doet er goed aan zich dat eindelijk eens in te prenten. Ze zijn in ieder geval gewaarschuwd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten