Beveiligers geldtransport blijven onbewapend

Geen categorienov 25 2014, 18:00
Overvallers krijgen vrij spel.
Nog even over legaal en illegaal vuurwapenbezit in Nederland: beveiligers van het bekende geldtransportbedrijf Brink's krijgen niet de mogelijkheid om zichzelf te verdedigen tegen gewelddadige overvallers. Dat wilde Brink's wel heel graag na de brutale overval van maart vorig jaar, waarbij zelfs explosieven en kraaienpoten werden gebruikt om een gelddepot leeg te roven.
Helaas, het bedrijf moet er maar op rekenen dat de politie haar werk goed doet, aldus de rechter:

De onderneming kan bij een overval rekenen op de politie. Dat bepaalde de bestuursrechter van de rechtbank Midden-Nederland dinsdag. De rechter bevestigt daarmee de beslissing van het ministerie van Veiligheid en Justitie die eerder geen toestemming aan Brink's had gegeven om wapens te gebruiken.

De staatssecretaris van Veiligheid & Justitie Fred Teeven, net zo'n snoeiharde *kuch* crimefighter als zijn VVD-collega Ivo Opstelten, had - bij hoge uitzondering - een verlof kunnen verlenen aan Brink's om wél wapens te mogen gebruiken om het personeel en de bezittingen te kunnen beschermen tegen overvallers.
Teeven besloot dat dat niet nodig was. De rechter geeft hem nu gelijk, omdat Brink's er onder andere voor heeft gezorgd dat overvallen langer duren door extra beveiligingsmaatregelen, waardoor de politie meer tijd heeft om in te grijpen. Oftewel, wacht maar lekker tot de politie er is en tot die tijd moet je je gedragen als een slachtoffer en moet je vooral niet jezelf verdedigen.
Je vraagt je af wat er moet gebeuren voordat Teeven wel een verlof verleent om de beveiligers van geldtransportbedrijven als die van Brink's te bewapenen. Waarschijnlijk nooit. Het wordt tijd dat er échte crimefighters op het ministerie van Veiligheid & Justitie worden gezet. De twee VVD'ers die er nu zitten, zijn geen knip voor de neus waard.
Juwelierszaken, geldtransportbedrijven, etc: ze hebben het maar te accepteren dat ze worden overvallen door extreem gewelddadige overvallers, aldus Teeven en Opstelten. On-ge-lo-fe-lijk. Wat hebben wij nou aan zulke bewindslieden?
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten