Ruziemakers PvdA leggen bom onder coalitie

Geen categorienov 14 2014, 8:00
De PvdA is sinds gisteravond twee zetels kwijt, dus de coalitie ook.
De meeste media nemen de spin van de partijtop van de PvdA over dat Diederik Samsom gisteravond de twee Turkse Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk uit de fractie heeft gezet omdat hij het etnisch cliëntelisme zat is.
De werkelijkheid is anders. Kuzu en Öztürk zijn zélf uit de fractie gestapt omdat zij gedwongen werden een verklaring te ondertekenen waarin ze vertrouwen moesten uitspreken in de integratiekoers van vicepremier Lodewijk Asscher. Dat pikten de twee heren niet: "Gekozen Kamerleden zijn gepoogd monddood te maken door een verklaring te ondertekenen waar zij niet achter konden staan."
Zie ook deze tweet van PvdA-Kamerlid Mei Li Vos. Zij bevestigt dat Samsom helemaal niet zo daadkrachtig is geweest als wordt beweerd door de PvdA en de media:
Kuzu en Öztürk verlieten gisteren met slaande deuren een urenlange fractievergadering van de PvdA. Volgens De Telegraaf zei Öztürk zelfs tegen Ahmed Marcouch: "Moge Allah je straffen."
De twee Turken hadden natuurlijk nooit op de kandidatenlijst van de PvdA mogen belanden, want het is duidelijk dat de PvdA maar één doel had bij de vorige verkiezingen: het binnenhalen van de Turkse stem. Dan krijg je dus Turken die primair de belangen bedienen van... Jawel, Turkije en allerlei foute Turkse organisaties die de integratie van Turken in Nederland tegenwerken.
De PvdA zakt dus in één avond van 38 naar 36 zetels in de Tweede Kamer, en de coalitie van een ruime meerderheid van 79 naar een krappe meerderheid van 77 zetels. Twee vragen die ik heb: hoelang houdt de coalitie het nog vol, wetende dat de PvdA-fractie van driftkikker Samsom eerder ook al twee zwaar ontevreden PvdA'ers zag vertrekken? En een vraag die daarmee samenhangt; ziet de VVD de PvdA nog wel als een betrouwbare coalitiepartner?
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten