Schokkend: Turkije doet stap terug

Geen categorienov 27 2014, 20:00
Nederland is tóch niet racistisch.
Zo, dit is gewoon schokkend te noemen. Het Nederlandse kabinet zit weliswaar vol slappelingen die niet eens weten wat een ruggengraat is, maar blijkbaar zijn onze Turkse vrienden daar niet van op de hoogte. Hoe anders te verklaren dat de Turkse ambassade de strijdbare woorden van zijn regering opeens afzwakt?

Turkije beschuldigt Nederland niet van racisme. Dat zei de woordvoerder van de Turkse ambassade donderdag naar aanleiding van de commotie over een verklaring waarin de Turkse overheid Nederland ervan beschuldigt de Turkse gemeenschap in ons land te discrimineren en op een racistische manier te bejegenen.

Het klinkt misschien vreemd, maar voor Ankara is dit echt een buitengewoon significante statement. President Erdogan doet namelijk nooit een stap terug... en datzelfde geldt voor de rest van zijn partij. De ambassadeur moet toestemming hebben gekregen om Turkijes woorden in ieder geval deels terug te nemen, zijn regering moet dat hebben gesteund.
Is het dan allemaal positief? Nou nee. De ambassadeur herhaalde namelijk dat zijn land zich wel degelijk zorgen maakt over het 'imago' van Turkije in ons land... en opmerkingen van politici en bewindspersonen over "de lange arm van Ankara." Dat vindt men dus nog steeds niet kunnen.
Leuk, maar dat interesseert ons dan weer helemaal niets. De feiten liegen niet: Turkije bemoeit zich continu met de Turkse gemeenschap in Nederland. Hele moskeeën worden opgericht, het Diyanet regelt demonstraties, de veiligheidsdiensten hebben contact met Turkse Nederlanders, er zijn Turkse organisaties die de integratie van Turken in ons land tegen gaan, Erdogan zei jaren geleden dat Turken in Europa hun eigen 'identiteit' moesten behouden, en ga zo maar door. De ambassadeur vindt het ongetwijfeld vervelend dat Nederland daar iets van zegt, maar vanuit ons perspectief is het onacceptabel om dat niet te doen. Daar komt bij dat ik er niet eens over na wil denken hoe Erdogan zou reageren als Nederland hetzelfde deed met (christelijke) Nederlanders in Turkije. Vraag me niet waarom, maar de kans lijkt me bijzonder klein dat hij dat zomaar zou accepteren.
Hoe dan ook, de verklaring van de ambassadeur is tóch iets van een diplomatieke overwinning voor Nederland. Blijkbaar is Nederland toch nog in staat om iets van druk uit te oefenen op Erdogan en kornuiten.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten