We moeten ISIS niet versterken, maar verzwakken

Geen categorienov 25 2014, 21:00
De PVV wil dat polderjihadi's zich kunnen aansluiten bij ISIS. Veel achterlijker wordt het niet.
Vandaag botsten VVD en PVV met elkaar over de aanpak van de islamitische terreurorganisatie ISIS. VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff zei tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Veiligheid & Justitie dat hij vindt dat het strafbaar moet worden om af te reizen naar ISIS-gebied. De PVV vindt dat juist "onverantwoordelijk en dom". Nu.nl schrijft wat de VVD precies wil en waarom:

Door alleen al het afreizen naar landen als Syrië en Irak strafbaar te stellen, wordt het voor de opsporingsdiensten makkelijker om de terugkerende Nederlandse jihadgangers in de kraag te vatten, denkt de VVD.

Nu wordt vervolging bemoeilijkt omdat het moeilijk aan te tonen is dat de jihadgangers zich schuldig hebben gemaakt aan misdaden als moord en verkrachting.

Bovendien zou een uitreisverbod het ook moeilijk maken voor een polderjihadi om zich aan te sluiten bij ISIS en aanverwante terreurorganisaties die het islamitisch kalifaat met veel bloedvergieten willen afdwingen, onder andere door genocide te plegen op hele volkeren. PVV-Kamerlid Lilian Helder snapte er niks van en zei dat jihadi's gewoon moeten kunnen afreizen naar Syrië als ze dat willen. Graag zelfs. Daar snap ik dan weer niks van.
Het is een verhaal dat de PVV, of in ieder geval PVV-leider Geert Wilders, al langer aan de man probeert te brengen. Laat die radicale moslims gaan, zodat we in ieder geval geen last van ze hebben hier in Nederland. Dijkhoff zegt daarover dat het een laffe en domme houding is: "Het is dom omdat je je eigen vijand sterker maakt. Het is toch bezopen om toe te staan dat je vijand daar zich versterkt met troepen uit de polder? Voor de VVD is het een duidelijke keuze: wij hebben ze liever hier in de bak dan in Irak."
Ik ben het op dit punt eens met de VVD. Het is buitengewoon onverstandig om polderjihadi's te laten afreizen naar ISIS-gebied. Volgens officiële cijfers lopen er al 160 van die gasten rond in Syrië en Irak. Waarom moeten dat er nog meer worden? We moeten ISIS niet sterker maken, maar juist zwakker. We moeten ISIS met alle middelen die we hebben bestrijden. We mogen niet toekijken hoe ISIS genocide pleegt, kinderen houdt als seksslaven en een islamitisch kalifaat probeert te stichten waar terroristen hun vingers bij aflikken.
Het kortetermijndenken van Wilders en zijn aanhang (die alles wat Wilders zegt, slikt voor zoete koek) is ontzettend dom, precies zoals Dijkhoff terecht opmerkt. Als je 'onze' jihadi's laat afreizen naar Syrië, kun je vrijwel niet in de gaten houden wat ze daar doen. We hebben simpelweg niet voldoende mogelijkheden voor een goede informatiepositie in dat gebied. De polderjihadi's kunnen dan makkelijk terugreizen naar Nederland (ja, dat kan, want we hebben - helaas - open grenzen) en hier aanslagen plegen omdat ze daartoe de opdracht hebben gekregen van ISIS.
Beter stoppen we iedere ISIS-sympathisant en potentiële terreurjihadi jaren in de cel voor steun aan een terreurorganisatie. Al die tijd dat deze jihadi's in de cel zitten, kunnen ze geen aanslag plegen. Niet in Syrië, niet in Irak en niet in Nederland. En als ze weer vrijkomen, moeten we ze 24/7 in de gaten houden. Als ze dan nog steeds niet zijn gederadicaliseerd, stoppen we ze nog eens jaren in de cel. Net zolang tot ze het zijn afgeleerd.
Dat lijkt me beter dan het versterken van ISIS zoals de PVV wil.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten