We zijn nu allemaal communisten

Geen categorienov 02 2014, 12:00
Succeshaat zit inmiddels ingebakken in de Nederlandse genen. Een nieuwe poll van De Hond bewijst het.
Zoals ook iedere andere week peilt Maurice de Hond ook vandaag naast de in zetels uitgedrukte populariteit van politieke partijen ook nog wat andere thema's. Deze week was een speciale peiling gewijd aan het nieuwe en doldrieste voorstel van GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver. De jongeman stelde namelijk voor om de zogenaamde 'hyperrijken' helemaal kaal te vreten met gloednieuwe miljonairsbelastingen. Vermogensbelastingen, erfbelastingen en aandelingenbelastingen zouden allemaal significant omhoog moeten. All your money are belong to the State.
U begrijpt: zo'n plannetje is weliswaar desastreus, maar niet erg verbazingwekkend. We weten immers allemaal dat linkse politici - en zeker in Nederland - een haast ziekelijke afkeer van (financieel) succes hebben. GroenLinks is daarnaast een opvolger onder bijzonder titel van de Communistische Partij Nederland. Ook dat is bekend.
Wat me wel schokte was hoeveel steun zo'n doldriest plannetje geniet bij de rest van Nederland:
Zijn we echt zo'n succeshaatland geworden? De PVV noemt zichzelf bij iedere gelegenheid 'rechts', maar is in tweederde toch gewoon vóór zo'n bizarre en linkse herverdelingsoperatie. Ook het CDA heeft altijd flink geageerd tegen het nivelleren van Rutte II, maar is ook in meerderheid voor het afromen van vermogenden. En 50PLUS is kennelijk niet alleen voor het bestelen van jongeren, maar ook van miljonairs.
Van de grote partijen steunt eigenlijk alleen de VVD dit marxistische plan in meerderheid niet. Maar ironisch genoeg wordt momenteel via de regering waarin deze partij zetelt tóch een hoop nivellering doorgevoerd. Desondanks is een steun van bijna 40% voor herverdeling binnen een liberale partij een gotspe. Snapt er dan helemaal niemand meer wat liberalisme is?
Met andere woorden: landgenoten, we staan er niet zo best op. We zijn in een afgetekende meerderheid een land dat succes haat en financieel wil afstraffen, en vindt dat mensen die hard gewerkt hebben ook harder moeten bloeden. Dé Communistische Partij bestaat dan misschien niet meer - de restanten ervan zijn opgegeaan in GroenLinks. Maar vandaag de dag hebben we daar een hoop communistische partijen - zonder hoofdletters - voor teruggekregen. Ze gaan schuil achter de banieren van sociaal-democratie, christendemocratie, ouderenemancipatie en patriottisme. Maar als het om inkomenspolitiek gaat, tonen ze allemaal hun rode veren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten