Allah Akbar in de kerk met kerstmis

Geen categoriedec 22 2014, 10:00
Twee Duitse politici hebben een 'lumineus' idee voor Kerst: kerken moeten islamitische liedjes gaan zingen.

Als gebaar van vrede en teken van begrip zou het goed zijn als verschillende godsdiensten elkaars liederen zingen tijdens de kerst. Dat vinden verschillende Duitse politici en de Centrale Raad voor moslims in Duitsland, meldt de Duitse krant Bild maandag.

„Het zou een groot teken van vrede tussen de godsdiensten zijn als er in de kerk een moslimlied wordt gezongen en in de moskee een kerstlied,” zegt politicus Omid Nouripour van de Groenen. De sociaaldemocraat Thomas Funk sluit zich daarbij aan: „We moeten begrip, respect en tolerantie naar elkaar tonen. Het zou mooi zijn als we dat kunnen doen met het zingen van een lied.”

Dit plan zit zo slecht in elkaar op zoveel niveaus dat ik haast niet weet waar ik moet beginnen. Laat mij dan maar van wal steken met de opmerking dat dit natuurlijk toornt aan de scheiding tussen kerk en staat. Deze houdt niet alleen in dat de kerk niet als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de wettige regering hangt, maar werkt ook de andere kant op: men bemoeit zich niet met het dagelijks bestuur van kerk of moskee. En al helemaal niet met deze vorm van belerend micromanagement. Kerken en moskeeën gaan over hun eigen liederen, en daar hebben politieke waterdragers van de Groenen en de sociaal-democraten geen klap mee te maken.
Ten tweede is dit vooral een loze symbooldaad. Geen moslim-, christen- of jodenhater gaat leden van de andere groepen minder naar het leven staan, alleen maar omdat er met Kerst een paar liedjes uit de buurtraditie worden gezongen. ISIS kondigt heus niet ineens de democratie af, een mogelijke nieuwe 'Donër-moordenaar' gaat niet ineens van zijn daad afzien en toleranter wordt natuurlijk geen mens van dit soort hoog-morele fratsen.
Verder is het nogal markant dat christenen kennelijk islamitische liederen moeten zingen om tolerantie te verspreiden, terwijl dit soort thema's al veelvuldig terugkomen in de eigen muziek. Tolerante prediken door andermans op melodie gezette liturgie? Het is zelfs domweg overbodig.
Tenslotte levert dit voorstel praktische bezwaren op. We zitten nog minder dan 48 uur verwijderd van de kerstvieringsmis. Dat is echt onvoldoende om bij een hele gemeente een onbekend en bovendien Arabisch lied erin te stampen. Wat denken ze bij de Groenen en de sociaal-democraten? Dat mensen de hele dag de tijd hebben om zich te verdiepen in de muziek uit het Midden-Oosten?
Kortom: een ongetwijfeld goedbedoeld plannetje, maar wel eentje die ze beter voor zich hadden kunnen houden. Laat iedere godsdienstige traditie toch vooral zelf uitmaken wat ze zingen en waarom.
Wat voor bizarre taferelen dit mee zich meebrengt ziet u op de volgende pagina.
In 2011 is het al eens eerder geprobeerd om islamitische theologie te importeren in een christelijke kerk. Acteur Ben Youcef zingt 'Allah Akbar' in een Amerikaanse kerk, wat mij tamelijk vreemd in de oren klinkt. Dit soort klanken horen verkondigd te worden vanaf een muzzedin, niet vanaf de kansel:
Bizar, toch? Het onderstreept het punt dat de Duitse politici er finaal naastzitten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten