Defensie-minister Israël waarschuwt voor 'Hamas-stan'

Geen categoriedec 22 2014, 21:00
Als links aan de macht komt in Israël, zal de Westelijke Jordaanoever veranderen tot een soort 'Hamas-stan'.
Het kan bijna niet anders of de rechtse partijen in Israël winnen de verkiezingen volgend jaar maart. De linkse media hopen dat Isaac Herzog (Labor Party) zijn grote concurrent, huidig premier Benjamin Netanyahu (Likud), van de troon stoot, maar die kans is bijzonder klein. Ja, zelfs nu Tzipi Livni zich heeft aangesloten bij zijn partij, om een linkse vuist tegen Bibi te kunnen maken.
Toch worden het spannende verkiezingen. Niet voor niets zegt Defensie-minister Moshe Ya'alon (Likud) dat in het geval van een premierschap van Herzog het helemaal de verkeerde kant op gaat met de Westelijke Jordaanoever. Ya'alon verwacht dan een 'Hamas-stan', oftewel: een gebied dat volledig wordt beheerst door de islamitische terreurorganisatie Hamas, net zoals de Gazastrook. Dat is wel het laatste dat Israël nodig heeft.
Het zijn harde woorden en ja, het is een tikkie overdreven (er komen immers verkiezingen aan), maar Likud speelt niet voor niets de veiligheidskaart. Netanyahu wil de verkiezingen winnen op thema's die leven bij de Israëlische kiezer, en een van die thema's is veiligheid.
In Nederland kunnen we het ons niet meer voorstellen hoe het is om ons daar zorgen over te maken - de oorlog is alweer zo lang geleden en we worden niet bedreigd door onze buren - maar de gemiddelde Israëli wil maar één ding en dat is dat zijn of haar kinderen veilig naar school kunnen zonder dat ze worden beschoten door Hamas-raketten vanuit de Gazastrook.
Als Hamas ook de macht grijpt op de Westelijke Jordaanoever omdat een eventuele premier Herzog veel te slap is in zijn strijd tegen Hamas, dan kan Israël rekenen op een rakettenregen van heb-ik-jou-daar. Er is maar één oplossing die op de lange termijn werkbaar is, en dat is een totale vernietiging van Hamas. Ik zeg het wel vaker, maar ik herhaal het gewoon nog maar eens: Gaza moet worden bevrijd... van Hamas.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten