Nabestaanden slachtoffers MH17 woedend op kabinet

Geen categoriedec 07 2014, 18:00
De regering heeft een puinhoop gemaakt van het onderzoek.
Maar liefst twintig nabestaanden van slachtoffers van Malaysia Airlines vlucht MH-17 zijn woedend op het kabinet. De regering zou namelijk een enorme puinhoop hebben gemaakt van het onderzoek naar de crash. Of beter gezegd: naar het neerschieten ervan door Oekraïense rebellen/Russische agenten (doorstrepen wat u van toepassing vindt).
Heel vreemd is hun kritiek niet. Sterker nog, gezien de feiten hieronder is het een wonder dat de Tweede Kamer nog niet heeft ingegrepen:

Nederland nam het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 al snel in handen. De meeste slachtoffers waren dan ook van Nederlandse afkomst en het vliegtuig was opgestegen vanaf Schiphol. Maar na bijna vijf maanden zijn de onderzoekers er nog steeds niet over uit wie precies de ramp heeft veroorzaakt, noch werden verdachten geïdentificeerd. Bovendien liggen de meeste wrakstukken van de Boeing777 nog steeds waar ze op 17 juli 2014 neervielen: in de velden vlak bij het Oost-Oekraïense dorp Hrabove.

"Nederland heeft het zowel het feitenonderzoek als het strafrechterlijk onderzoek naar de ramp volledig verknoeid," schrijven ze in een brief die ze naar Mark Rutte hebben gestuurd. "De Nederlandse onderzoekers zijn er niet in geslaagd om een degelijke zaak op te bouwen. Ze raakten nooit tot bij de crashsite (omdat er gevechten waren tussen pro-Russische rebellen en het Oekraïense leger, red.) en konden in Oekraïne evenmin afdwingen dat het bewijsmateriaal snel zou geborgen worden. Niemand weet wie wat doet en er is geen coördinatie."
Het is moeilijk zo niet onmogelijk voor de premier om hier iets tegen in te brengen. Natuurlijk zal men zeggen dat het einde van het onderzoek in zicht is omdat de laatste brokstukken binnenkort hoegenaamd naar Nederland komen, maar in dit geval is het beste wat we daarop kunnen zeggen dat dit 'nog even afwachten is.' We hebben dergelijke geluiden immers al vaker gehoord. Steeds weer ging het mis en ja, de verantwoordelijkheid daarvoor lag voor een groot deel bij het kabinet.
De nabestaanden hebben dan ook honderd procent gelijk. Het kabinet maakt er inderdaad een puinzooi van.
Wanneer houdt de Kamer het kabinet hier eindelijk voor verantwoordelijk? Wanneer wordt de minister van Buitenlandse Zaken op het matje geroepen om tekst en uitleg te geven en, als hij dat niet goed kan, om hem naar huis te sturen? Koenders zit er nog maar kort, maar dit valt gewoon onder zijn takenpakket en we kunnen het hém dus aanrekenen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten