VVD zakt van 26 naar 20 zetels in paar maanden

Geen categoriedec 04 2014, 12:00
De VVD-kiezer is zwaar teleurgesteld.
Het gaat niet alleen ronduit beroerd met de PvdA. Bij de VVD gaat het in principe bijna net zo slecht. Als er vandaag verkiezingen zouden zijn, zou de VVD gehalveerd worden volgens een nieuwe peiling van TNS NIPO. Vergeleken met de peiling van Prinsjesdag in september verliezen de liberalen maar liefst zes zetels. Zes! In een paar maanden tijd. Je moet het maar kunnen.
Er blijven nog 20 zetels over voor de VVD, waardoor de partij zowel D66 als de PVV boven zich moet dulden:

Coalitiegenoot PvdA stabiliseert (12 zetels). Winst is er voor D66, dat nu 26 zetels zou halen en daarmee de PVV (28 zetels) op de hielen zit.

Dat belooft een spannend voorjaar te worden over een paar maanden, als we met z'n allen naar de stembus mogen en de coalitie gaan afstraffen om de talloze belastingverhogingen van VVD en PvdA. Ik snap de teleurgestelde VVD-kiezer heel goed. Mark Rutte hield ons voor dat de belastingen omláág zouden gaan. In plaats daarvan stapte Rutte in een coalitie met Diederik Samsom en zijn linkse trawanten.
Het is interessant om te kijken waar de teleurgestelde VVD-kiezer nu naartoe gaat, want dat geeft alvast een aardig beeld van hoe de verkiezingen in maart zullen verlopen. In de meeste gevallen stemmen de ex-VVD'ers nu PVV (13 procent), D66 (12 procent) en CDA (10 procent). Andere partijen als VNL, SGP zullen ongetwijfeld ook profiteren van de leegloop bij de VVD, al doet VNL niet mee met de Provinciale Staten-verkiezingen.
Alle bellen moeten gaan rinkelen bij de liberalen. Er gaat iets goed mis, en dat is niet alleen op te lossen door het beleid beter uit te leggen, zoals ze nu van plan zijn. Het kabinet moet er vandaag nog mee stoppen en de VVD moet zweren nooit meer met de PvdA te zullen regeren. Of de teleurgestelde VVD-kiezer dat gelooft, is een tweede, maar het is een begin.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten