Europese Commissie: Groot-Brittannië mag immigratie niet beperken

Geen categoriejan 06 2015, 13:00
De Britse premier David Cameron belooft zijn kiezers 'grootschalige hervormingen,' maar kan het niet waar maken.
In een poging om UKIP - van de populaire euroscepticus Nigel Farage - te bestrijden heeft de Britse Tory premier David Cameron de kiezer belooft dat hij a) opnieuw zal onderhandelen met de EU om de lidmaatschapsvoorwaarden van zijn land te veranderen en b) om vervolgens een referendum uit te schrijven over de vraag of men lid wil blijven van de EU of niet.
Enkele jaren geleden klonk zo'n plan Cameron ongetwijfeld bijzonder verstandig in de oren: hij zou de relatie met de EU een beetje veranderen en daarna zou de kiezer er gewoon voor opteren om lid te blijven. Mooi, kat in het bakkie, en - oh ja - hij zou een tweede termijn tegemoet gaan als premier.
Helaas voor hem pakt het allemaal net een beetje anders uit. De Europese Unie is namelijk niet van plan om ook maar iets te veranderen aan de regels. Als EU-lid heb je je nationale soevereiniteit uit handen gegeven aan Brussel. Ieder land dat bepaalde bevoegdheden terug wil wordt de voet dwars gezet. Ja, Groot-Brittannië incluis.

David Cameron is to be warned by the European commission that a central demand in his renegotiation of Britain’s EU membership terms is likely to be rejected as unacceptable on the grounds that it risks infringing the founding principle of the EU on the free movement of people.

As the prime minister prepares to explain his plans to curb EU migration to the German chancellor, Angela Merkel, in London on Wednesday, the commission is set to tell No 10 that it cannot demand EU citizens have a job offer before they travel to the UK.

Jammer, David, maar ja, je weet hoe dat gaat he? Als je megalomane technocraten eenmaal macht hebt gegeven kom je nooit meer van ze af. Een man met jouw ervaring had dat moeten beseffen. De enige manier om met ze te breken is door uit de EU te stappen.
Het wordt bijzonder vermakelijk de komende maanden: de Britse kiezer zal bovenstaande namelijk steeds beter begrijpen waardoor de Tories langzaam afglijden en UKIP weleens kon verrassen. Beter nieuws is nauwelijks denkbaar. Ironisch genoeg hebben we dat dan te danken aan de EU.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten