ISIS-bondgenoot Boko Haram verovert internationale basis

Geen categoriejan 04 2015, 20:00
Ook Boko Haram verovert een steeds groter gebied.
Het afgelopen jaar - en ook nu nog - zijn de ogen steeds gericht geweest op het Midden-Oosten, en dan met name op ISIS. Voor een deel is dat terecht - de terroristische organisatie onder leiding van Abu Bakr al-Baghdadi is immers druk bezig met het plegen van een genocide - maar we moeten niet vergeten dat het ook het één en ander gebeurt in Afrika.
Of, om specifieker te zijn, in Nigeria.
Dat land, dat voor ongeveer 50% uit moslims bestaat en 50% uit christenen, gaat namelijk al lange tijd gebukt onder de terreur van Boko Haram, een extreemislamitische terreurorganisatie die Al-Baghdadi gezag heeft erkend. Zo werd gisteren bekend dat zij onlangs 40 jongens hebben gegijzeld. Het was niet duidelijk wat er precies met hen gebeurd is, maar het zal niets goeds zijn.
Ook maakt Boko Haram er een hobby van om - in de woorden van onze eigen Frank Verhoef - "meisjes te ontvoeren en te verkrachten, christenen massaal af te slachten, en zelfmoordaanslagen te plegen om zoveel mogelijk slachtoffers te maken."
Kortom, Boko Haram is ISIS.
Vandaag heeft die terreurorganisatie een belangrijke internationale basis veroverd. Het gaat om de Nigeriaanse stad Baga. Deze stad was tot vandaag het laatste echte bolwerk van de centrale overheid in het noordoosten van het land. Ook waren daar veel leden van de internationale troepenmacht die Boko Haram moet bestrijden. Nu dus niet meer: de militairen uit Tsjaad, Niger en Nigeria zelf zijn gevlucht. Het Parool legt uit:

Volgens inwoners van de stad, die zijn gevlucht naar het naastgelegen Tsjaad, zijn veel mensen om het leven gekomen en is de stad in brand gestoken. Baga was de laatste stad in het noordoosten die in handen van regeringstroepen was. Daar was de internationale troepenmacht gevestigd die de strijd tegen Boko Haram leidt, bestaand uit militairen uit Nigeria, Tsjaad en Niger.

Dit is niet alleen een flinke klap in het gezicht van de Nigeriaanse overheid maar ook van het westen.
Lees verder op pagina 2 (met video over het beleid van ISIS in de veroverde gebieden).
Zoals Frank gisteren namelijk al uitlegde vormen islamitische extremisten niet alleen een grote bedreiging voor het Midden-Oosten en onze belangen, maar ook voor Afrika en onze belangen daar. Als we ervan overtuigd zijn dat ISIS vernietigd moet worden - en daar is toch erg weinig debat over in Europa en Amerika - moet hetzelfde gelden voor Boko Haram. Die club is namelijk niets minder erg dan ISIS... en ook niets minder sterk - in ieder geval niet in relatieve termen gesproken (vergeleken met het leger waar ze tegen vechten).
De misdaden die deze Afrikaanse organisatie pleegt zijn te vergelijken met die van ISIS. U bent ongetwijfeld bekend met deze video uit Syrië van een meisje dat gestenigd wordt door ISIS-terroristen omdat ze (hoegenaamd) een relatie zou hebben gehad met een jongen (die haar man niet was). Dat is vreselijk - en ISIS is er berucht door geworden.
Maar wat te denken van deze video uit Nigeria? Dit is hoe Boko Haram omgaat met andersdenkenden. Waarschuwing: de video bevat bijzonder gruwelijke beelden. Als u daar niet tegen kunt doet u er dus verstandig aan om de video te negeren. Indien u een wat sterkere maag heeft raad ik het u aan om de video wél te bekijken: we moeten immers beseffen met wie we te maken hebben.
Laat die beelden even goed tot u doordringen en beantwoordt u daarna alstublieft mijn vraag: hoe kan het dat we ISIS wél aanpakken, maar Boko Haram volledig met rust laten, terwijl die organisatie niet alleen net zo erg is, maar ook nog eens trouw heeft gezworen an Al-Baghdadi?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten