Wilders-biograaf Meindert Fennema wil GroenLinks als gedoogpartner

Geen categoriemrt 25 2015, 20:00
Nee, nee en nog eens nee.
Feit 1: de coalitie heeft straks geen meerderheid in de Eerste Kamer meer. Feit 2: de coalitie regeert nu met de minst mogelijke meerderheid in de Tweede Kamer. Er hoeft maar één Kamerlid op te stappen - die dreiging hangt de komende jaren als een zwaard van Damocles boven het kabinet - en het is voorbij.
De vraag is hoe het kabinet deze twee problemen de komende maanden gaat oplossen. Meer specifiek: welke partij wordt de vierde gedoogpartner van VVD en PvdA, na D66, ChristenUnie en SGP? Als het aan Meindert Fennema ligt, de auteur van een biografie van Geert Wilders en fractievoorzitter van GroenLinks in Bloemendaal, gaat zijn partij het doen. In een column op TPO schrijft hij:
Nu PvdA en VVD zo klein geworden zijn dat er zelfs met de reuze overwinning van D66 geen meerderheid meer in de Eerste Kamer is, staan Rutte en Samsom voor een dilemma. Als ze het CDA als gedoogpartij binnenhalen voldoet de nieuwe gedoogcoalitie niet meer aan het eerste theorema [het idee dat partijen het liefste willen regeren met een zo krap mogelijke meerderheid, zodat ze zo min mogelijk invloed kwijtraken aan andere partijen - FV]: de coalitie van SGP, CU VVD, CDA, D66 en PvdA is dan weer zo groot geworden dat de beleidswinst over te veel partijen verdeeld moet worden.
Volgens de coalitietheorie is het betrekken van GroenLinks bij de gedoogcoalitie de beste optie voor VVD en PvdA. De gedoogcoalitie heeft dan in de Eerste Kamer een krappe meerderheid. Voor de PvdA heeft die optie bovendien als voordeel dat haar gewicht in de onderhandelingen versterkt wordt door een kleine maar linkse partij. Voor D66 is GroenLinks een bondgenoot in de strijd om het energieakkoord.
Ik snap dat Fennema hoopt dat zijn partij ooit nog aan de knoppen mag draaien, maar hij zit er faliekant naast. Voor de liberalen is er geen enkele winst te behalen door GroenLinks bij de gedoogcoalitie te betrekken. Dan wordt het beleid van het kabinet nog linkser en het VVD-geluid nog onherkenbaarder (voor zover dat geluid niet al totaal is verstomd).
Waarom het kabinet overeind houden als zelfs GroenLinks, een linkse margepartij met vier zetels in de Tweede Kamer die nog nooit regeringsverantwoordelijkheid heeft gedragen, mee mag doen? Het is de hoogste tijd dat de VVD de stekker trekt uit het kabinet. De liberalen hadden prima kunnen breken op het punt van asielzoekers. Dat hebben ze niet gedaan, en dat is oliedom geweest. Nu moeten ze heel hard op zoek naar een ander onderwerp waar ze een breuk mee kunnen forceren.
Leest u De Dagelijkse Standaard graag? Help ons dan groeien. Doneer nu via iDeal of Paypal. Alleen met uw hulp kunnen we onze supersnelle groei bekostigen (we zijn razendsnel gegroeid, wat helaas extra kosten met zich meebrengt) én investeren in de toekomst, waardoor u nog meer te lezen en te zien krijgt op DDS, en we het niveau kunnen verhogen. Alle giften zijn dus buitengewoon welkom: of het nou om 100 euro, 50 euro, 50 euro of 5 euro gaat. Wilt u 250 euro of meer geven? Doe dat en word een officiële Vriend van DDS, waardoor u uitgenodigd wordt om met de redactie te dineren en gratis toegang krijgt tot onze (te organiseren) evenementen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten