ISIS slaat weer toe in Irak: zelfmoordaanslag doodt Iraakse generaal en drie officieren

Geen categorieapr 27 2015, 13:03
De slag om Fallujah en Ramadi gaat door.
Ondanks enkele effectieve militaire campagnes van het Iraakse leger blijft ISIS sterk aanwezig in de provincie Anbar. De radicaal-islamitische terroristen veroveren niet alleen af en toe steden en dorpen terug op het Iraakse leger, maar ze voeren ook 'succesvolle' aanslagen uit waarbij belangrijke Iraakse officieren om het leven komen.
Fighters from the Islamic State group ambushed an Iraqi army convoy on Friday with a bulldozer packed with explosives, killing the commander of the Iraqi 1st Division and three of his staff officers north of Fallujah, said military officials. The suicide bomber attacked the convoy of Humvees and then militants opened fire, killing Brig. Gen. Hassan Abbas Toufan, a colonel and two lieutenant colonels in the Nadhem al-Taqseem region, said a member of the division and an intelligence officer. There was no initial count on the number of soldiers killed in the attack.
De gevechten vinden vooral plaats bij Fallujah en Ramadi. Fallujah werd jaren geleden berucht omdat het Amerikaanse leger erg veel moeite had om de stad te veroveren op terroristen van Al Qaeda. Na hevige gevechten lukte dat uiteindelijk toch, maar in het afgelopen jaar is die prestatie ongedaan gemaakt door ISIS.
In Ramadi leek het de goede kant op te gaan - het Iraakse leger veroverde steeds meer wijken - maar daar is de laatste paar dagen weer verandering in gekomen. Net teruggekeerde bewoners zijn massaal op de vlucht geslagen omdat ISIS terug van weggeweest is.
Misschien wel de belangrijkste sjiitische leider van Irak, grootayatollah Ali al-Sistani, heeft politici ondertussen opgeroepen om de onderlinge strijdbijl te begraven en een verenigd front te vormen tegen ISIS. "Ze moeten met een definitieve en drastische oplossing komen voor het probleem," zei hij.
Het moge duidelijk zijn dat dit klopt, maar de vraag is wel: wat bedoelt hij met drastisch? Het is zeer wel mogelijk dat het Iraanse leger - dat tegenwoordig zij aan zij vecht met Irak - bepaalde steden kan veroveren op ISIS, maar veel Westerse experts vrezen dat dit de macht van Iran zal vergroten, wat uiteindelijk ten koste gaat van de macht en invloed van het Westen in het Midden-Oosten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten