Meeste Nederlanders vinden Koningsdag nieuwe stijl prima. Maar wat vind jij?

Geen categorieapr 26 2015, 20:00
95 procent van de Nederlandse bevolking is tevreden of neutraal over de nieuwe opzet van Koningsdag.
Dat bericht De Telegraaf, dat zich daarbij baseert op een onderzoek van onderzoeksbureau Necker van Naem voor NU.nl. Maar liefst 60% van de ondervraagden vindt het prima dat koning Willem-Alexander voor de nieuwe opzet heeft gekozen. Slechts 3,9% denkt daar anders over.
De krant voor wakker Nederland legt uit:
Koning Willem-Alexander wil graag dat Koningsdag een andere invulling krijgt dan de afgelopen jaren onder zijn moeder Beatrix. Zo komt bijvoorbeeld het defilé terug, dat de Koninginnedagen van zijn grootmoeder Juliana kenmerkte. Dit jaar zullen op het Groothoofd in Dordrecht de koninklijke gasten een 'Grande Parade' bijwonen, een soort vlootschouw. Zo'n vijftig oude en moderne vaartuigen komen langs op het rivierenknooppunt. Ook gaat de koning naar één gemeente, daar waar eerdere jaren twee plaatsen werden bezocht door de koninklijke familie.
Daarnaast wandelen de leden van de koninklijke familie morgen niet alleen door de stad, ze gebruiken ook andere vormen van vervoer. Zo gaan ze onder andere met een boot en elektrisch vervoer.
Het zijn relatief kleine veranderingen, maar de gemiddelde Nederlander staat er dus achter. Wel is er één splijtzwam: prinses Beatrix. Bijna de helft van de respondenten vindt het prima dat zij er niet bij wil zijn, maar de rest denkt daar toch een beetje anders over. Wat mij betreft hoort zij er gewoon bij te zijn, maar goed - als ze het feestje overslaat went het volk daar na een paar jaar vanzelf aan, zodat het over een jaar of twee, drie niet eens meer onderwerp van debat is.
Tenslotte heeft de peiling meer goed nieuws voor het koningshuis. Hoewel ik republikein ben is maar 19% van de respondenten het met mij eens. Bijna 54% steunt het koningshuis zoals het er nu is en eenvijfde steunt de monarchie in principe, maar zou graag willen dat de rol van de koning verandert. Het komt er dus op neer dat bijna 75% van de Nederlanders de koninklijke familie nog altijd gepassioneerd steunt. Koning Willem-Alexander en koningin Maxima kunnen dus nog altijd rekenen op de steun van het overgrote deel van de Nederlanders.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten