Soennitische coalitie neemt Jemenitische havenstad Aden onder vuur

Geen categorieapr 06 2015, 12:00
De oorlog van Saoedi-Arabië tegen de sjiitische opstandelingen in Jemen wordt met de dag heviger.
Het geweld in Jemen blijft maar doorgaan. Sterker nog, de soennitische coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië valt steeds meer sjiitische doelen aan:
De Jemenitische havenstad Aden ligt nu ook vanaf zee onder vuur. Dat melden althans bewoners van de stad. Zij zeiden maandag dat een buitenlands oorlogsschip posities van de Houthi-rebellen beschiet. Al bijna twee weken voert een voornamelijk Arabische coalitie onder leiding van Saudi-Arabië bombardementen uit op Houthi-doelen.
De rebellen - die gesteund worden door Iran - proberen president Abd-Rabbu Mansour Hadi definitief te verdrijven. Aangezien Hadi soennitisch is, net als de meeste Arabieren, willen Saoedi-Arabië en co. dat niet accepteren. Zij doen dus hun best om Jemen in hun invloedssfeer te houden terwijl Iran haar eigen sjiitische invloedssfeer juist ten koste van hen wil vergroten.
Het gevolg is dat we nu feitelijk te maken hebben met een sjiitische-soennitische oorlog. Andere media en ook regeringsleiders hebben de moed nog niet om het zo te noemen, maar dat is het wel. Het is een oorlog tussen moslims onderling. En dan niet zomaar een stel moslims, maar fundamentalisten die stuk voor stuk radicaal tot op het bot zijn en er buitengewoon nare denkbeelden op nahouden.
Tot voor kort werd Saoedi-Arabië behandeld als een bondgenoot van het Westen, tegenwoordig - dankzij Obama! - is Iran opeens het lievelingetje. In beide gevallen geldt, helaas, dat het Westen zichzelf te kort doet en een daadwerkelijk barbaars regime steunt.
Dat gezegd hebbende is het ene kwaad soms echt groter dan het andere. Op dit moment geldt dat Iran niet alleen bezig is om een eigen sjiitisch kalifaat op te richten (dat hadden ze al, maar nu proberen ze het kalifaat flink te vergroten), maar dat het ook nog eens druk doende is met het ontwikkelen van een atoombom. Saoedi-Arabië is vreselijk, maar Iran is gevaarlijker.
Daarom moeten we de soennitische Arabieren nu maar een handje helpen om de Houthis en dus ook Iran terug te dringen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten