NAVO-chef tegen Russen: ga weg uit Oekraïne

Geen categoriemei 19 2015, 16:00
Alle zware wapens en Russische troepen moeten weg.
De Russen hebben het Oekraïense schiereiland Krim al overgenomen, en als ze hun zin krijgen, nemen ze ook het oostelijke deel van Oekraïne over. De Russen blijven stug volhouden dat ze helemaal niets te maken hebben met de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne.
Maar iedereen weet ook wel: dat zeiden de Russen ook over de Krim, en later gaven ze toe dat ze de bezetting al die tijd hadden gepland. De NAVO vindt het nu hoog tijd worden dat Rusland alle troepen en zware wapens terughaalt uit het gebied en stopt met het steunen van de separatisten.
NAVO-topman Jens Stoltenberg bracht deze boodschap over aan de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov tijdens een ontmoeting in Brussel. De leider van het westerse bondgenootschap uitte ook zijn bezorgdheid over het groot aantal militaire oefeningen die de Russen op de korte termijn hielden.
Het lijkt me niets meer dan een terechte oproep aan Vladimir Poetin. Als we een einde willen maken aan de oorlog in het gebied - en dat willen we allemaal, lijkt me - dan moeten de Russen stoppen met de agressie in het gebied. Dat kan alleen als ze de separatisten niet meer steunen en hun steun volledig intrekken.
De vraag is natuurlijk of de Russen dat gaan doen. Het antwoord: zeer waarschijnlijk niet. Over twee dagen is er een top van de Europese Unie met onder meer Oekraïne. Dat vinden de Russen ongetwijfeld niet prettig, maar dat is het resultaat van hun eigen agressie tegen Oekraïne. Wie weet bedenken ze bij die top wel de ultieme oplossing om Rusland te dwingen te stoppen met de oorlog.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten