Nelly de Vries-Lammerts viert dinsdag haar 110e verjaardag

Geen categoriemei 01 2015, 20:00
Dinsdag 5 mei wordt Nelly de Vries-Lammerts, de oudste inwoner van Nederland, 110 jaar oud.
Nelly heeft in haar leven bijzonder veel meegemaakt en gezien. Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak was ze negen jaar oud. Ze was dertien toen die enorme oorlog - waarbij talloze jonge Europese mannen om het leven kwamen - eindelijk beëindigd werd.
Vervolgens maakte ze the roaring twenties mee: de hectische jaren '20 van de vorige eeuw, waarin alles mogelijk leek en the sky the limit was.
Tenminste, dat zal Nelly net als menige andere Nederlander gedacht hebben. Toen ze 24 jaar oud was wist ze beter. Toen stortte de Amerikaanse beurs namelijk in elkaar, waarna andere landen volgden. Het gevolg was een vreselijke economische misere die tot ver in de jaren '30 duurde.
En toen veranderde er weer iets. Bij onze oosterburen kwam een man genaamd Hitler aan de macht. Nelly heeft het allemaal gezien; ze was immers 28 jaar oud toen Hitler de macht overnam in Duitsland. Zeven jaar later, op haar 35e dus, begon de Tweede Wereldoorlog, die tot haar 40e zou duren.
Na die oorlog brak meteen de Koude Oorlog aan; die zou pas in de jaren '90 eindigen; toen Nelly dus een jaar of 85 was.
Wat heeft deze vrouw veel meegemaakt en gezien. Al die oorlogen, maar ook geweldige uitvindingen. Toen ze geboren werd was het normaal om met paard en koets op stap te gaan. Toen kwam de auto (van Ford). In de beginjaren reed nog niemand ermee, maar later kwamen er steeds meer. Nelly zag het allemaal gebeuren.
Later maakte ze mee dat de stofzuiger werd uitgevonden, de magnetron, de wasmachine (jarenlang moest ze haar kleren met de hand wassen, wat echt een hel was), de computer en eigenlijk alles wat we tegenwoordig volstrekt normaal vinden. Voor Nelly was het allemaal nieuw.
Misschien wel het mooiste van deze dame? Ze haalde haar rijbewijs pas toen ze 65 jaar oud was; zodat ze toch nog op bezoek kon bij mensen nu haar man er niet meer was (die overleed in 1969, dus toen Nelly 64 jaar oud was).
De gemeente Amersfoort, waar Nelly woont, laat weten:
"Wie haar vraagt wat ze nu mist, zal horen dat ze het jammer vindt dat ze niet meer kan fietsen en lopen en ze zou het liefst thuis bij haar kinderen zijn."
Vervolgens citeert de gemeente haar:
"En natuurlijk mis ik mijn lieve man."
Die twee zijn natuurlijk jaren samen geweest, dus het moet erg moeilijk zijn voor Nelly om zonder hem te leven. Wel opmerkelijk dat ze, hoewel ze een lang en gelukkig huwelijk had, uiteindelijk al 46 jaar alleen is. Bizar eigenlijk - aangezien de jaren steeds sneller gaat als je ouder wordt zal ze dat zelf ook vinden.
Hoe dan ook, De Dagelijkse Standaard wenst Nelly natuurlijk alvast een bijzonder prettige verjaardag. Hopelijk komen de kinderen langs zodat ze weer lekker van haar gezin kan genieten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten