In plaats van schieten roepen Nederlandse militairen 'pang pang'

Geen categorieaug 02 2015, 8:03
Het tekort aan munitie zorgt bij het Nederlandse leger voor alternatieve technieken bij trainingsscenario's.
Het bezuinigingsbeleid wat al tientallen jaren heerst bij defensie heeft vrijwel elk legeronderdeel aangetast. Zo ook de wapentrainingen, waarbij men niet meer met echte munitie traint. Defensie heeft daar te weinig kogels voor in huis. In plaats van te schieten moeten Nederlandse militairen tijdens zo'n training 'pang pang' roepen:
De munitietekorten zijn er al langer, maar zijn nu nijpend geworden. Militairen moeten tijdens schietoefeningen nu zelf 'pang-pang-pang' roepen, zegt Jean Debie van de militaire vakbond VBM tegen RTL Nieuws. Hij noemt dat desastreus voor het moreel van de militair. Het gaat onder meer om militairen die schiettraining moeten krijgen omdat ze op missie gaan.
Defensie verklaart de kogelloze oefeningen als noodzakelijk, door een vaak hoog gebruik van munitie wanneer Nederland in het buitenland op missie is. Lange levertijden en krappe voorraden maken dat deze situatie telkens kan ontstaan.
Kamerleden Joram van Klaveren en Louis Bontes (VNL en Groep-Bontes/Van Klaveren) hebben Kamervragen gesteld over deze kwestie, maar ook het CDA toont zich uiterst kritisch:
CDA-Kamerlid Raymond Knops zei dat zijn partij het tekort aan munitie al in 2014 voorzag. De Kamerleden Joram van Klaveren en Louis Bontes (VoorNederland) willen opheldering van minister Jeanine Hennis over deze 'beschamende vertoning'.
Oppositiepartij D66 was niet kritisch, en deed vrolijk mee met het maken van grapen over het roepen van 'pang pang'. "Heerlijk zo'n bericht," schrijft politiek leider Alexander Pechtold op Twitter, die samen met ChristenUnie-voorman Arie Slob aan het moppentappen sloeg:
https://twitter.com/arieslob/status/627541664148660224
"Ja, "pang-pang" vind ik humor!" zo besluit de D66-leider. De militaire vakbonden vinden het echter minder grappig, en claimen dat de munitietekorten desastreus zijn voor de moraal van onze soldaten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten