Aantal asielzoekers stijgt snel: 3100 aanvragen in slechts 1 week tijd

Geen categoriesep 13 2015, 17:00
De afgelopen week hebben 3100 mensen zich gemeld, aldus het COA.
De vluchtelingenstroom uit met name het Midden-Oosten heeft niet alleen een grote impact op Oost-Europese landen en Duitsland, maar ook op Nederland zelf. Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) laat vandaag namelijk weten dat de afgelopen week maar liefst 3100 vluchtelingen zich hebben gemeld bij de Nederlandse autoriteiten.
Als we alleen al kijken naar het opvangcentrum in Ter Apel meldden zich daar, in de avond van zaterdag op zondag maar liefst 600 mensen aan. Dat is "een enorme stijging." Sterker nog, dit soort cijfers hebben we in Nederland eigenlijk nog nooit gezien.
Afgelopen week kwamen er dus 3100 asielzoekers bij. De week ervoor waren dat er ook al erg veel: 1800, maar dat is significant minder dan 3100. Deze cijfers zijn al langer hoger dan normaal: tijdens de hele zomer zijn er gemiddeld 1.000 tot 1.500 asielzoekers naar Nederland gekomen. Per week.
Het AD bericht dan ook dat de Nederlandse overheid in actie is gekomen. Let wel, niet om vluchtelingen terug te sturen of de instroom te beperken, maar om al die mensen te kunnen opvangen:
Wegens deze grote toestroom heeft Defensie in een kazerne in Oirschot vijfhonderd bedden neergezet voor asielzoekers. De eerste vluchtelingen arriveren hier zondag al, aldus het COA. ,,Het COA is op zoek naar grote locaties die snel beschikbaar zijn. Deze aantallen asielzoekers vragen om grote locaties'', zei de woordvoerder.
Helaas voor de overheid willen niet alle gemeenten meewerken. Zo liet de gemeente Weert staatssecretaris Klaas Dijkhoff gisteren weten dat het de beslissing om honderden asielzoekers op te vangen in een lokale kazerne uitstelt tot dinsdag. Dijkhoff wilde dat die beslissing gisteren al genomen werd, maar de gemeenteraad wil eerst overleggen met omwonenden. Niet heel gek, aangezien partijen die hiermee akkoord gaan in ieder geval lokaal het risico lopen om stemmen te verliezen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten