Vluchtelingencrisis levert PVV mogelijk meer stemmen op

Geen categoriesep 06 2015, 21:00
Nederland is tot op het bot verdeeld. Een deel wil dat vluchtelingen uit het Midden-Oosten worden opgevangen, een ander deel is van mening dat de grenzen zo snel mogelijk dicht moeten.
Mensen die het eerste idee delen hebben genoeg partijen om op te stemmen; feitelijk alle linkse partijen en zelfs enkele centrum en rechtse partijen. Maar wat moeten kiezers doen die de buik vol hebben van de immigratiestroom? Volgens Elsevier is de kans groot dat zij de overstap maken naar de PVV. Opvallend genoeg zijn het niet alleen autochtonen die de overstap eventueel maken: er zijn ook allochtonen die de massa-immigratie niet zien zitten.
Er is ook een andere kant aan het verschuivende allochtone stemgedrag: immigranten die stemmen op politici die zich tegen immigratie keren. Er is verrassend weinig onderzoek naar de omvang van de allochtone stem op (eerst) Pim Fortuyn en Geert Wilders, maar die stem is er wel degelijk.
Kijk maar naar dit bijzonder veel zeggende plaatje:
Screen Shot 2015-09-06 at 15.20.12
Jawel: er waren bij de afgelopen verkiezing relatief gezien meer niet-Westerse allochtonen die op de PVV stemden dan autochtonen. Je zou dus kunnen concluderen dat allochtonen strenger en harder zijn op het gebied van immigratie en integratie dan autochtone kiezers.
Migratiedeskundigen Leo en Jan Lucassen schrijven dan ook in hun boek Winnaars en verliezers:
"Gevoelens van onveiligheid – waar onder anderen Geert Wilders op wijst – gelden voor allochtonen misschien nog wel meer, aangezien bewoners van achterstandswijken de grootste kans lopen om met criminaliteit geconfronteerd te worden. Dat verklaart ook waarom menig 'allochtoon' het op het punt van veiligheid met Wilders eens is."
Zo schijnt het dat met name Surinaamse Hindoestanen, Turkse-Nederlanders en Arabische Christenen niet blij zijn met massa-immigratie uit het Midden-Oosten. Dit omdat ze bang zijn dat de Nederlandse cultuur op negatieve wijze beïnvloed wordt door de nieuwkomers én omdat ze zich in financieel opzicht bedreigd voelen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten