Iran test nieuwe raket die Israël kan bereiken

Geen categorieokt 15 2015, 11:45
Het ayatollahregime heeft flink geïnvesteerd in de bouw van raketten die in tunnels kunnen worden verstopt.
Iran heeft deze week een nieuwe raket getest, die Israël kan bereiken. De zogeheten Imad-raket heeft een reikwijdt van 2000 kilometer, en kan worden gelanceerd uit verborgen, ondergrondse tunnels. Volgens de commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde, een militaire eenheid die trouw zweert aan de opperste leider ayatollah Khamenei, zijn er in Iran honderden van zulke verborgen raketlanceerinstallaties.
De VS reageerden relatief laconiek op de Iraanse raketproef. Volgens woordvoerders van de Amerikaanse regering is de lancering waarschijnlijk in strijd met een VN-resolutie, maar schendt het Iraanse machtsvertoon niet de voorwaarden van de nucleaire deal tussen de Verenigde Staten en de islamitische republiek.
Iran had al een raket die Israël kan bereiken, de Shahab-3. De Imad is bedoeld als opvolger van die raket, en heeft veel meer precisie. De trotse vertoning van de raket is zorgwekkend volgens analisten, vooral voor Israël. Volgens de Verenigde Staten zou het atoomakkoord met Iran rust in de regio brengen, maar de Iraanse raketproef laat zien dat dat anders loopt dan verwacht. Vooral het feit dat de raket verborgen kan worden – en dus niet zichtbaar is voor internationale wapeninspecteurs – is verdacht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten