Antisemitische nazi-jaren herleven in Frankrijk

Geen categoriejan 25 2016, 10:00
Benjamin Amsellem heeft zijn leven te danken aan de in leder gebonden torah die hij die dag bij zich had.
Zijn aanvaller, een moslimextremistische tiener geïnspireerd door ISIS, probeerde Benjamin te onthoofden. Het beoogde slachtoffer was gelukkig in staat om zichzelf te verdedigen met het enige 'wapen' wat hij had: een torah. Alleen door die toran kon hij het overleven.
Het ergste van dit verhaal is dat het de derde aanval op een joodse inwoner van Marseille was sinds oktober. De New York Times legt uit:

And it was the latest example of how France is confronting both the general threat of terrorism, especially after two large-scale attacks in Paris last year, and a particular strain of anti-Semitism that has left many French Jews deeply unnerved.

Door dit soort vreselijke aanvallen voelen Franse joden zich steeds onveiliger. Het ergste is misschien nog wel dat ze het zelf al normaal beginnen te vinden dat ze hun leven niet meer veilig zijn:

Among Jews here, the attack on Mr. Amsellem, 35, has been met with a mix of anger and resignation, a response conditioned by the history of anti-Semitism in France, along with the recognition that global jihadism has made French Jews choice targets.

We moeten hier gewoon eerlijk en open over zijn: de nazi-jaren herleven in grote delen van Europa. Dat is met name zo in Frankrijk, maar ook in Nederland hebben we tegenwoordig te kampen met een comeback van het antisemitisme. Hoewel we het niet hardop mogen zeggen weten we allemaal wie daar verantwoordelijk voor zijn: moslims. Nee, niet iedere moslim is antisemitisch, maar antisemitische denkbeelden zijn wél bijzonder prominent aanwezig in de islamitische gemeenschap. Als je dat soort denkbeelden hebt en ze regelmatig verwoordt wordt het 'normaal.' En als dat eenmaal zo is is de kans groot dat een gek op een gegeven moment in actie komt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten