Feest bij ISIS! Leider al-Baghdadi is uitgeroepen tot Dictator van het Jaar

Geen categoriejan 30 2016, 11:00
Niet dat ze 'm anders onder stoelen of banken schuiven, maar vandaag kan bij terreurorganisatie ISIS pas écht de vlag uit. 'Kalief' Abu Bakr al-Baghdadi won de prestigieuze Dictator van het Jaar-prijs van de VPRO.
Normaalgesproken staan de gezichten van de jihadisten van ISIS op onweer, maar vandaag kan daar voor de verandering heel misschien één klein glimlachje vanaf. De organisatie boekt namelijk een succes: niet op het slagveld, waar ze tegenwoordig constant klop krijgen van Koerden en het Irakese leger, maar wel op moreel vlak. Abu Bakr al-Baghdadi, de bij tijd en wijlen weinig charismatische leider van de groep, is namelijk gekozen tot Dictator van het Jaar 2015. Dat bleek gisteren in het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland.

Juryvoorzitter was Eduard Nazarski, de directeur van Amnesty International. Dit jaar richtte de jury zich op ,,aankomend repressief talent'', de dictators in de dop. ,,Nog geen perfecte tirannen, maar wel potentiële despoten'' die zich in 2015 ,,al aardig hebben bekwaamd in marteling en censuur.''

Ook was er een speciale melding voor het feit dat Abu zo goed is in het inspireren van de jeugd.
Er is geen grote geldprijs verbonden aan de uitverkiezing tot 's werelds beste dictator, maar eventueel kan de opperterrorist wel een gratis reis naar het ICC in Den Haag winnen. Voor zover bekend heeft hij nog niet gekozen daar gebruik van te maken.
Andere genomineerden dit jaar waren onder anderen al-Sisi (Egypte), Assad (Syrië) en Poetin (Rusland). Zij visten allemaal echter achter het net. Volgend jaar meer geluk?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten