Minimaal vier radarsystemen moeten beelden hebben van ramp MH17

Geen categoriejan 22 2016, 16:30
Hoogleraar en radardeskundige Piet van Genderen, van de TU in Delft, zegt dat zeker vier civiele radarsystemen het neerhalen van vlucht MH17 in beeld hebben gebracht.
Dat is een opmerkelijke uitspraak omdat het kabinet die beelden niet heeft en er ook niets aan doet om ze alsnog in handen te krijgen.
Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer zei Van Genderen letterlijk het volgende:

“De primaire radarbeelden van deze vier installaties zijn het belangrijkst omdat de kans groot is dat daarop de afschoten BUK-raket en afvuurlocatie te zien zijn. Ook het uiteenvallen van het vliegtuig is op deze beelden vrijwel zeker waarneembaar.”

Het gaat om drie radarinstallaties in Oekraïne, en één in Rusland. Op alle vier de installaties zou het neerhalen van het vliegtuig zichtbaar zijn geweest. Die landen ontkennen dat echter.
Van Genderen vertrouwt dat voor geen cent:

"Dat deze installaties allemaal uitstonden of in onderhoud waren zoals Oekraïne en Rusland beweren, is niet geloofwaardig."

Van Genderen is wel goed, maar niet gek.
Satellietdeskundige Marco Langbroek voegt daar aan toe dat hij het merkwaardig vindt dat het kabinet er niets aan doet om deze radarbeelden boven te krijgen.
"Drie van deze satellieten bestreken Oekraïne ten tijde van de crash. Het lijkt mij dat justitie er alle belang bij heeft om over deze gegevens te beschikken. Zo kan het bewijs immers onderbouwd worden."
En nu komt het: minister Ard van der Steur houdt nog steeds vol dat hij geen behoefte heeft aan meer beelden van de vlucht. Dit terwijl iedere expert zegt dat die beelden er a) moeten zijn en b) onomstotelijk zullen bewijzen door wie het vliegtuig werd neergehaald.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten