Zijn vrouw werd vermoord, maar hij overleefde. Het ontroerende verhaal van de oudste man ter wereld

Geen categoriejan 22 2016, 10:00
Ondanks alles is hij altijd optimistisch gebleven.
De man op de foto is met 112 jaar oud de nieuwe oudste man ter wereld. Zijn verhaal is zo ongelooflijk bijzonder dat je misschien nauwelijks zult geloven dat iemand dat allemaal kan meemaken, en toch zo oud kan worden. Yisrael Kristal, want zo heet de meneer, werd geboren in 1903 in Polen, in een religieuze Joodse familie. Yisrael trouwde, kreeg twee kinderen, en begon uiteindelijk een snoep- en chocoladefabriek in de stad Lodz – die goed liep.
In 1939 veranderde alles, toen Nazi-Duitsland Polen veroverde. Het gezin van Yisrael moest gedwongen in het ghetto van Lodz gaan wonen, waar hygiëne nauwelijks bestond en het eten zeer schaars was. De twee kinderen kwamen om in het ghetto, en Yisrael en zijn vrouw werden afgevoerd naar Auschwitz in 1944.
Yisraels vrouw werd in Auschwitz vermoord, maar zelf overleefde hij het concentratiekamp omdat hij werkte als dwangarbeider. Na de oorlog keerde hij terug naar Lodz, en richtte hij zo snel mogelijk een nieuwe snoepfabriek op. In 1947 trouwde hij opnieuw. In 1950 vertrok hij met zijn vrouw en babyzoon Chaim naar Israël, om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Eenmaal aangekomen in de stad Haifa, besloot hij om te doen waar hij goed in was: hij begon een snoepfabriek.
Ondanks de gruwelijkheden die Yisrael had meegemaakt tijdens de oorlog, is hij altijd religieus gebleven. Hij ziet zijn hoge leeftijd dan ook als een geschenk uit de hemel. Maar wat is nu zijn geheim? Zijn dochter vertelt:

Hij gelooft dat alles in de wereld een reden heeft. Mijn vader is iemand die altijd vrolijk is. Hij is optimistisch, wijs, en hij is blij met wat hij heeft. Zijn levenshouding is: alles met mate. Hij eet en slaapt met mate, en zegt dat je altijd de controle moet hebben over je eigen leven, en dat je leven niet jou moet controleren, voor zover dat mogelijk is.

Positief blijven, alles met mate, en de controle hebben over je eigen leven. Een prachtige boodschap, die voor iedereen nuttig is. Zeg nu zelf: als iemand met zo'n heftig levensverhaal zó positief kan blijven, dan kunnen we dat allemaal.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten