Trump verplettert tegenstanders in voorverkiezing Nevada – maar is de stemming wel eerlijk verlopen?

Geen categoriefeb 24 2016, 8:00
Volgens aanwezigen vroegen niet alle stembureaus om identiteitsbewijzen, waardoor sommige mensen dubbel konden stemmen.
De Republikeinse voorverkiezingen in Nevada, die gisteren plaatsvonden, hebben een gigantische overwinning opgeleverd voor Donald Trump. Het is al de derde staat op rij die wordt gewonnen door de steenrijke zakenman. En niet zomaar een overwinning: met 43 procent van de stemmen verplettert Trump zijn tegenstanders Marco Rubio (24 procent) en Ted Cruz (23 procent). De rest van de stemmen ging naar Ben Carson (6 procent) en John Kasich (4 procent) die nog steeds voor spek en bonen meedoen aan de race.
De monsterzege van Trump baart de andere campagnes grote zorgen. Met name Rubio had gehoopt op een beter resultaat dan zijn 24 procent. De senator uit Florida heeft vroeger in Nevada gewoond, en had gehoopt hier eindelijk een overwinning te behalen. Dat is duidelijk niet gelukt, een grote klap voor de ooit zo veelbelovende campagne van Rubio. Tot nu toe heeft hij in elke staat goede resultaten gescoord bij de voorverkiezingen, maar hij heeft nog geen enkele staat gewonnen.
Voor Donald Trump daarentegen is dit de derde staat op rij die hij wint. De enige andere kandidaat die een staat heeft gewonnen, is de conservatief Ted Cruz. Het zeer evangelische Republikeinse electoraat van Iowa gaf hem de overwinning, maar New Hampshire, South Carolina en Nevada gingen vervolgens naar Trump.
Er is één smet op de overwinning van Trump: er zijn grote vraagtekens over het verloop van de voorverkiezingen in Nevada. Die zouden namelijk buitengewoon chaotisch verlopen zijn. Stembureaus verzuimden vaak om kiezers om een identiteitsbewijs te vragen, waardoor sommigen meerdere keren een biljet in de stembus konden gooien – ze sloten gewoon weer achteraan in de rij. Ook droegen sommige stembureaumedewerkers t-shirts en petjes van de Trumpcampagne, terwijl het niet toegestaan is dat zij hun politieke voorkeur laten zien.
De voorsprong van Trump is zo groot dat het wel zeker is dat zijn overwinning niet het resultaat is van fraude. Toch kunnen de onregelmatigheden bij de stembureaus zijn resultaat in gevaar brengen. Als de beschuldigingen waar blijken, kan de landelijke Republikeinse partij ervoor kiezen om de resultaten van Nevada ongeldig te verklaren, en niet mee te nemen bij de uiteindelijke stemming over de nieuwe presidentskandidaat.
Maar of de resultaten van Nevada nu geldig worden verklaard of niet, het is duidelijk dat Donald Trump op stoom is om nog veel meer staten te winnen in de Republikeinse voorverkiezingen. Zijn tegenstanders Cruz en Rubio moeten nu de handen ineen slaan, anders gaat de overwinning sowieso naar Trump.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten