Koningin Máxima bezoekt Duitsland, maar wat is dit nu voor symbool op haar jas?

Geen categorieapr 15 2016, 10:02
Het bezoek van het koninklijk paar aan onze Oosterburen zorgt voor veel reacties onder de Duitsers, maar niet op een positieve manier...
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn in Duitsland voor een werkbezoek. De koning bezoekt ons grootste buurland minimaal één keer per jaar, en dit jaar werd Beieren aangedaan. Er wordt in Duitsland in de media enorm veel gesproken over de komst van onze Oranjes, maar niet op de manier waarop Willem-Alexander en Máxima hadden gehoopt...
https://twitter.com/welt/status/720623908408410112
Er is namelijk ophef ontstaan over een vermeend hakenkruis op de jas van Máxima. Bij een bezoek aan de Siemens-fabriek in Neurenberg droeg ze een loodgrijze mantel met daarop decoraties gemaakt van schroeven en bouten. Een leuk idee, maar de uitvoering is wat minder. Het kruis op de achterkant van de mantel doet namelijk wel héél erg denken aan het beruchte symbool van Adolf Hitlers NSDAP. Een gigantische faux-pas in Duitsland, dat nog steeds worstelt met het loodzware schuldcomplex van het Derde Rijk.
Wat het allemaal nog pijnlijker maakt, is dat juist Neurenberg een enorm zwaar nazi-verleden heeft: de nationaal-socialisten hadden hier hun hoofdkwartier, en de beruchte propagandafilm Triumph des Willens werd opgenomen op het Reichtsparteitagsgelände aan de rand van de stad. Hitler gaf hier zijn theatrale toespraken voor duizenden nazi-aanhangers. Bovendien was Neurenberg de geboorteplaats van de vreselijke Neurenberger-rassenwetten, die voor de complete uitsluiting van Joden uit het sociale, economische en politieke leven zorgden.
Dat Máxima uitgerekend in deze stad met een swastika-achtig symbool op haar mantel verscheen, is dus veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten. De ontwerper van de mantel, Claes Iversen, heeft inmiddels laten weten dat de decoratie totaal niet zo bedoeld was. Opvallend: vorig jaar droeg Máxima dezelfde jas naar Denemarken, en daar was er geen haan die ernaar kraaide.
Ondanks de ophef, vinden de meeste Duitsers ons koningspaar nog altijd helemaal geweldig. Bij hun bezoeken aan verschillende Beierse steden worden Willem-Alexander en Máxima steevast begroet door grote groepen fans, jong en oud. En wat je ook moge vinden van de mantel van onze koningin, Máxima zou Máxima niet zijn als ze geen rekening zou houden met haar publiek. De grijze jas met het vreemde symbool is inmiddels niet meer te zien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten