Belachelijk voorstel: Hongaarse premier Orban wil gezamenlijk EU-leger

Geen categorieaug 26 2016, 15:18
Orban vindt dat veiligheid prioriteit moet zijn. Maar of een EU-leger daarvoor een goede oplossing is?
Premier Viktor Orban van Hongarije staat bekend als een luis in de pels van de EU. Hij is een fel criticus van het migratiebeleid van de EU, en op zijn initiatief bouwt Hongarije een hek langs de grens om migranten te weren. Bovendien waarschuwt Orban terecht voor de gevaren van de vluchtelingendeal tussen de EU en Turkije – die kan immers elk moment klappen, met alle gevolgen van dien voor de migratiestroom richting Europa.
Orban vindt dat EU-lidstaten zelf controle moeten hebben over wie ze toelaten. Daarmee staat hij te boek als voorstander van soevereiniteit, maar dat is niet helemaal terecht. Op andere gebieden is Orban namelijk een groot voorstander van de EU-superstaat: vandaag riep de premier op tot het oprichten van één Europees leger. Dat zoiets ten koste zou gaan van de soevereiniteit van lidstaten, maakt hem kennelijk niet uit.
Op een persconferentie met Centraal-Europese leiders en Angela Merkel zei Orban het volgende:

'We moeten de kwestie van veiligheid als prioriteit aanmerken en we moeten beginnen met het opzetten van een Europees leger '

Het is vreemd dat de premier, die zo gesteld zegt te zijn op soevereiniteit, diezelfde soevereiniteit niet belangrijk vindt als het gaat om landsverdediging. Het hebben van een eigen leger is de basisvoorwaarde voor soevereiniteit: zonder leger kan een land zijn onafhankelijkheid immers niet verdedigen. Dat geldt al helemaal voor het oprichten van een EU-leger. Er is ontzettend weinig controle op het beleid van Brussel, en nationale lidstaten hebben er soms nauwelijks invloed op. Politici als Rutte volgen de regels uit Brussel zonder weerwoord op. Is het dan een goed idee om Brussel de controle te geven over een groot EU-leger? Natuurlijk niet!
Het is te hopen dat het EU-leger nooit wordt opgericht en dat het blijft bij deze domme suggestie van Orban. Een Europees leger zou namelijk het definitieve einde van nationale soevereiniteit betekenen, en dat mag nooit gebeuren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten