Burgemeester Cannes bant burkini: knettergek of een prima initiatief?

Geen categorieaug 13 2016, 16:00
De burgemeester van Cannes heeft het illegaal gemaakt voor islamitische vrouwen om op het strand een zogenaamde burkini te dragen. Een burkini is een 'zwempak' voor fundamentalistische moslima's: het hele lichaam is erdoor bedekt.
De reden dat hij de burkini geband heeft, is zegt de burgemeester zelf, dat andere strandgangers zich er ongemakkelijk door voelden, wat eerst en vooral komt doordat Fransen bang zijn voor radicale moslims door de vele aanslagen in recente maanden.
Op zich is dat natuurlijk helemaal niet zo vreemd. Ook ik voel me ongemakkelijk als ik opeens omringd wordt door mensen die door hun klederdracht laten merken dat ze er fundamentalistisch-islamitische opvattingen op nahouden.
Thierry Migoule legt uit:

"We hebben het er niet over dat alle religieuze symbolen verbannen moeten worden... maar over symbolen die impliceren dat iemand sympathiseert met groepen die in een staat van oorlog met ons verkeren."

En dat gaat wel heel ver.
Het klopt dat een vrouw met een burkini vrijwel zeker fundamentalistisch is -- of haar man! -- maar dat betekent niet automatisch dat ze het maar wat fantastisch vindt dat radicale (er is een verschil tussen fundamentalisten en radicalen) moslims massaal aanslagen plegen op niet-moslims. Als het logo van ISIS op de burkini staat, oké, maar dat is niet zo. De burgemeester gaat er gewoon automatisch vanuit dat deze vrouwen ons haten omdat ze zich bedekken.
Ik ben het ermee eens dat we de Radicale Islam keihard moeten bestrijden, maar het leven in een vrije samenleving betekent ook dat religieuze moslima's de mogelijkheid hebben om zich op een voor hen religieuze wijze te kleden, of wij dat nou prettig vinden of niet. Als je ze dat recht afneemt is de samenleving meteen een beetje minder vrij geworden, waarna je je kunt afvragen wat het eigenlijk is dat we proberen te verdedigen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten