Deze video van een man op een torenhoge schoorsteen bewijst: angst zit in je hoofd

Geen categoriesep 04 2016, 20:00
Net als veel andere mensen had ik jarenlang van hoogtevrees. Ik weet nog steeds niet waarom. Als kind klom ik overal op en in, en had ik nergens last van. Op een gegeven moment veranderde iets: misschien kreeg ik in de gaten dat het toch echt gevaarlijk was. Het gevolg: waar ik in het verleden nooit foutjes maakte verloor ik mijn grip soms toen ik op daken en andere gebouwen klom. Dit maakte de angst alleen maar groter.
Na daar een tijdlang last van te hebben gehad besloot ik om er iets aan te doen. Hoe? Simpel. Ik vertelde mezelf dat ik ooit niet bang was en dat het op grote hoogte zijn feitelijk niet anders is dan op kleine hoogte iets doen. In beide gevallen doe je 'normaal' waardoor je eigenlijk nooit valt.
Toch duizelt het me soms nog steeds als ik écht hoog in de lucht ben: zeker als ik over de rand kan kijken en daar, ver beneden me een straat en mensen zie.
De 34-jarige Flaviu Cernescu heeft daar absoluut geen last van. Deze adrenaline-junky haalt de ene na de andere stunt uit op grote hoogte en blijft daar opmerkelijk kalm onder. Zo deed hij dit ooit:
reservoir-stunt
Dat ziet er natuurlijk doodeng uit, maar Flaviu begrijpt dat als hij dit probleemloos op 1 meter hoogte kan doen, hij het ook 100 meter in de lucht kan doen. Technisch gezien is er geen verschil. Het enige échte verschil zit in je hoofd: je kunt bang zijn om te vallen. Ironisch genoeg vergroot je daardoor juist de kans dat het misgaat.
Onlangs haalde Flaviu een nieuwe geweldige stunt uit. Kijk de video maar van deze heroïsche daad:
Daar zie je hem dus te keer gaan op een unicycle. Let wel, hij bevindt zich op dat moment zo'n 275 meter in de lucht.
Ja dat lees je goed: 275 meter.
Flaviu legt uit wat zijn 'truc' is:

"Ik rijd nu al 12 jaar op unicycles en ben steeds meer gaan trainen op het rijden op hoge, smalle gebouwen en wegen. Om op zo'n hoge schoorsteen te rijden moet ik mijn geest helemaal ontspannen en de juiste scene visualiseren."

Met andere woorden: probeer dit niet thuis. Alleen professionals kunnen dit veilig doen, in een gecontroleerde omgeving en na jarenlange training.
Dat gezegd hebbende bewijst het natuurlijk wel één ding: angst zit eerst en vooral in je hoofd. Iets is alleen eng als we onszelf vertellen dat het eng is. Flaviu begrijpt dat beter dan de meeste mensen en heeft het verslaan van angst daardoor tot kunst verheven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten