Michel Houellebecq: oprukkende islamisering zorgt voor onvermijdelijke Europese zelfmoord

Geen categoriesep 29 2016, 17:00
Schrijven kan hij als geen ander, de Fransman Michel Houellebecq. Voor zijn verdiensten heeft hij Frank Schirrmacher-prijs in ontvangst mogen nemen. Tijdens deze uitreiking nam hij de tijd om haarfijn uit te leggen waarom hij de toekomst van Europa pikzwart inziet.
Hij had het al vaker bij het rechte eind wat betreft zijn voorspellende gaven, deze Michael Houellebecq. Hij wordt vaak een profeet genoemd, maar zelf houdt hij het liever op een "slechte profeet". Toeval of profetie, feit is wel dat hij al vaker waarschuwde over de gevaren van het islamisme op essentiële momenten. Enkele uren voor de aanslagen van 11 september werd een interview van hem hierover in de New York Times gepubliceerd, en op de dag van de aanval op Charlie Habdo verscheen zijn boek Soumission, over de knieval die Frankrijk keer op keer maakt voor de islamisering.
Helaas deed hij tijdens de uitreiking van de felbegeerde literatuurprijs in Berlijn een andere voorspelling die net zo min rooskleurig is, maar waarschijnlijk net zo accuraat. De opmars van de Islam in Europa zou pas net op gang zijn gekomen, en over een einde aan de horizon hoeven we nog niet eens te fantaseren: dat komt er pas van als "de mensen het bloed en de slachtoffers zat zijn". Want dat is het huidige gevolg van de enorme herleving van de salafistische - radicale - Islam, die zich in steeds meer vormen op alle continenten manifesteert. De bron van alle problemen zit hem er vooral in dat het aandeel van onze bevolking dat vatbaar is voor het extremistische gedachtegoed - onze kansenpareltjes - steeds groter wordt ten opzichte van de rest. En dat is een puur demografisch verschijnsel waar niemand omheen kan. De geboortecijfers liggen al decennialang veels te laag, en ruim onder het gemiddelde van 2.1 kind per vrouw dat nodig is om de bevolking op 'pijl te houden' (die 0.1 is compensatie voor kindersterfte). Vooral in Duitsland ligt dit cijfer schrikbarend laag, simpelweg omdat het daar - met het oog op de vorige eeuw - not done is om vrouwen aan te moedigen meer kinderen te krijgen. Frankrijk daarentegen doet dit verrassend beter, maar dankt dit vooral aan een onhoudbaar systeem van torenhoge kindertoeslagen. Toch heeft ook Frankrijk het demografisch tegenzitten, en is het simpelweg een statistisch feit dat het aandeel moslims - zeker ten opzichte van andere gelovigen - rap stijgt.
"Eigenlijk is Europa met dit lage geboortecijfer op weg naar zelfmoord", aldus Houellebecq. En geef hem eens ongelijk? In feite is de strijd al gestreden, en is de Westerse wereld al zo verweven met de islamistische ideologie dat je die er niet meer uit krijgt. Een pessimistische gedachte die ik liever niet omarm, maar waarbij ik enkel kan zeggen: deze 'slechte profeet' lijkt het helaas weer bij het rechte eind te gaan hebben.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten