In Syrië is Sinterklaas niet alleen welkom, maar een echte held!

Foto: In Nederland worden we gedwongen om Sinterklaas en Zwarte Piet bij het grof vuil te zetten, maar in Syrië zijn ze maar wat blij met de goedheiligman.Nou ja, het is wel een Syrische versie van de Sint, maar wat maakt het uit? De essentie is dat deze man met gevaar voor eigen leven speelgoed naar Syrië brengt en dat vervolgens aan arme Syrische kinderen geeft.De Sint in kwestie heet Rami Adham. Rami is Fins-Syrisch. Sinds de oorlog uitbrak in zijn land van herkomst is deze dappere held maar liefst 28 keer teruggegaan. Elke keer weer deed hij dat met allerlei pluchen dieren voor Syrische kinderen.Tegenover het Amerikaanse NBC News legt Rami uit waarom hij doet wat hij doet:
"Kinderen verliezen hier hun jeugd en iedereen lijkt ze te vergeten."
En dat vindt hij absoluut niet kunnen.In september bezocht Rami Syrië alweer. Dit keer had hij letterlijk honderden knuffeldieren meegenomen. Eén daarvan, een roze pony, gaf hij aan het meisje Miral, die tegenwoordig in een vluchtelingenkamp in Idlib woont. Toen Miral nog maar vier jaar oud was dwongen soldaten haar om toe te kijken terwijl ze haar vader doodmartelden. Vervolgens werd haar moeder meegenomen. Sindsdien is zij vermist. De kans is dus levensgroot dat zij ook niet langer in leven is.Miral kan dus wel een beetje vreugde en begrip gebruiken -- en onze held Rami geeft dat aan haar. Hij doet dat zonder er iets voor terug te vragen. Het enige wat hij wil is een meisje met een glimlach op d'r gezicht zien.Rami:
"Ze lachte toen ze haar pony kreeg. Die kinderen voelen dat ze meer krijgen dan een stuk speelgoed, ze zien er een steun in. We geven het signaal dat wat er hen ook overkomt, wij er zijn voor hen."
Deze Syrische Sint is zelf geboren in Aleppo, maar verhuisde jaren geleden naar Helsinki. Daar woont hij nu naar tevredenheid met zijn vrouw en kinderen. Dat is natuurlijk erg mooi voor het gezin, maar geen van de familieleden is hun land van afkomst vergeten. Zo schrijven Rami's kinderen steevast briefjes voor de Syrische kinderen aan wie Rami cadeau's geeft. Schitterend natuurlijk: het is echt een familie-actie.

In Nederland worden we gedwongen om Sinterklaas en Zwarte Piet bij het grof vuil te zetten, maar in Syrië zijn ze maar wat blij met de goedheiligman.

Nou ja, het is wel een Syrische versie van de Sint, maar wat maakt het uit? De essentie is dat deze man met gevaar voor eigen leven speelgoed naar Syrië brengt en dat vervolgens aan arme Syrische kinderen geeft.

De Sint in kwestie heet Rami Adham. Rami is Fins-Syrisch. Sinds de oorlog uitbrak in zijn land van herkomst is deze dappere held maar liefst 28 keer teruggegaan. Elke keer weer deed hij dat met allerlei pluchen dieren voor Syrische kinderen.

Tegenover het Amerikaanse NBC News legt Rami uit waarom hij doet wat hij doet:

“Kinderen verliezen hier hun jeugd en iedereen lijkt ze te vergeten.”

En dat vindt hij absoluut niet kunnen.

In september bezocht Rami Syrië alweer. Dit keer had hij letterlijk honderden knuffeldieren meegenomen. Eén daarvan, een roze pony, gaf hij aan het meisje Miral, die tegenwoordig in een vluchtelingenkamp in Idlib woont. Toen Miral nog maar vier jaar oud was dwongen soldaten haar om toe te kijken terwijl ze haar vader doodmartelden. Vervolgens werd haar moeder meegenomen. Sindsdien is zij vermist. De kans is dus levensgroot dat zij ook niet langer in leven is.

Miral kan dus wel een beetje vreugde en begrip gebruiken — en onze held Rami geeft dat aan haar. Hij doet dat zonder er iets voor terug te vragen. Het enige wat hij wil is een meisje met een glimlach op d’r gezicht zien.

Rami:

“Ze lachte toen ze haar pony kreeg. Die kinderen voelen dat ze meer krijgen dan een stuk speelgoed, ze zien er een steun in. We geven het signaal dat wat er hen ook overkomt, wij er zijn voor hen.”

Deze Syrische Sint is zelf geboren in Aleppo, maar verhuisde jaren geleden naar Helsinki. Daar woont hij nu naar tevredenheid met zijn vrouw en kinderen. Dat is natuurlijk erg mooi voor het gezin, maar geen van de familieleden is hun land van afkomst vergeten. Zo schrijven Rami’s kinderen steevast briefjes voor de Syrische kinderen aan wie Rami cadeau’s geeft. Schitterend natuurlijk: het is echt een familie-actie.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Reageer

1 reactie

  1.   

    Prachtig dit. Rami is the best!
    Dus zo kan het ook, apothekers en raketgeleerde die economisch beter wilden worden bij ons. De meesten dan, want er zijn ook nog (vooral Christenen) échte vluchtelingen.

    Maar als je toch nep bent dan: neem een voorbeeld aan deze landgenoot!
    Wordt Sinterklaas. Desnoods zwarte Piet. Doe iets! Iets diénends, ten goede voor de ánder!

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!