Overdreven reactie op vogelgriepvirus: honderdduizenden eenden in zakken gegooid, vervolgens vergast

Geen categorienov 27 2016, 17:00
Stel je eens voor dat je een boerderij hebt met eenden. Op een boerderij in je omgeving wordt vogelgriep aangetroffen. Even later staan de autoriteiten voor de deur: ze willen jouw 180.000 eenden óók doden. Niet omdat er op jouw boerderij ook vogelgriep is aangetroffen, maar als preventieve maatregel.
Hoe zou jij je op dat moment voelen? Zou jij relaxt aan de kant gaan staan en de autoriteiten hun werk laten doen? Of zou je wereld in elkaar storten?
Misschien is het een gekke vraag, maar bovenstaande is precies wat er gebeurt met bedrijven in de omgeving Biddinghuizen:

In Biddinghuizen zijn vele duizenden eenden vergast omdat er vogelgriep is aangetroffen. Volgens de RIVM is het de meest diervriendelijke manier om de beestjes te ontruimen.

Om verspreiding van het virus te voorkomen, moest het bedrijf geruimd worden. Verslaggever Jeroen Wetzels is daar getuige van. "De eenden worden in zogenoemde big bags gestopt. Daarin worden ze vergast. En dan worden ze met grote grijpers in containers gegooid."

Omdat het bedrijf ook vestigingen heeft in Hierden en in Ermelo gaan de autoriteiten daar ook los. In totaal zullen er maar liefst 180.000 eenden 'geruimd' (lees: vergast) worden. Vervolgens kijken de autoriteiten om zich heen en zien ze een ander pluimveebedrijf dat in een straal van één kilometer van het bedrijf met vogelgriep ligt. De 10.000 dieren daar worden binnenkort ook naar het hiernamaals gejaagd.
https://twitter.com/jeroenwetzels/status/802603408729382912
Let wel: er is daar dus geen vogelgriep aangetroffen. Er is helemaal niets mis met het pluimvee daar. Dit wordt allemaal preventief geregeld.
Natuurlijk is het van het grootste belang dat vogelgriep effectief bestreden wordt, maar dat kan -- zou je zeggen -- ook door zo'n bedrijf waar er nog niets gevonden is totaal te isoleren en vervolgens dagelijks te controleren. Is er één vogel met het virus, dan kan je eventueel ingrijpen. Maar daar wordt nu niet eens op gewacht. Nee, de beestjes worden preventief gedood. De eigenaren hebben niets in te brengen en moeten dus nutteloos toekijken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten