Aboutaleb stelt zwaar teleur: weigert definitief om Hamas-sprekers uit Rotterdam te weren

Geen categoriefeb 24 2017, 12:00
Na wekenlang politiek touwtrekken is de kogel dan toch echt door de kerk: de conferentie van Palestinians in Europe, waar sprekers van Hamas uitgenodigd zijn, mag definitief in Rotterdam gehouden worden.
Het is een stevige domper voor iedereen die Aboutaleb zag als de PvdA'er die, ondanks zijn partij, altijd zijn best doet om Nederlandse normen en waarden te beschermen tegen de krachten die daar mee willen afrekenen. Leefbaar Rotterdam, met afstand de grootste partij in de Rotterdamse gemeenteraad, diende donderdag een motie in waarin Aboutaleb gevraagd werd om een verbod op het houden van de Palestinians in Europe-conferentie in haar stad. Het antwoord van de burgemeester daarop was resoluut:

Het is mij niet toegestaan censuur toe te passen. Ook een zure en onaangename boodschap moet ruimte krijgen.

Met 'zure en onaangename boodschap' wordt hier verwezen naar zaken die inderdaad wel erg zuur zijn: antisemitisme en haat wegens 'ongelovigen' in het algemeen, kun je hier lezen. Toch wenst Aboutaleb - die, het moge gezegd worden, er tijdens de intocht van Sinterklaas gelukkig géén moeite mee had om een stel Pietenhaters de toegang tot de stad te ontzeggen - deze mensen niet te weren. Terecht?
Nou, nee dus. Ergens ver lijkt hij wel een punt te hebben met zijn uitspraak dat die mensen, hoe aangenaam dan ook, moeten kunnen zeggen wat ze willen - zonder regelrecht op te roepen tot haat natuurlijk. Het afblazen van die hele conferentie is dan ook een maatregel die hier iets te ver zou gaan: zo ver kan ik het besluit nog begrijpen. Er zit echter een enorme 'maar' aan dit verhaal die Ahmed Aboutaleb keihard lijkt te negeren. Drie sprekers, die ook betrokken zouden zijn geweest bij de organisatie van het hele haatfestijn, zijn al jaren lid van de Europese tak van Hamas. De drie, Majed al-Zeer, Adel Abdullah en Amin Abou Rashed, komen hier zelf niet publiekelijk voor uit. Journalist Carel Brendel toonde echter met zijn zeer doortastende onderzoek aan dat deze mannen wel degelijk deel uitmaken van de beweging die in Europa op de lijst van terreurorganisaties staat: hij baseert zich hierbij onder andere op bronnen vanuit de Duitse inlichtingendiensten. Iets gecompliceerder is dat die tak - het Palestinian Return Centre - als aparte organisatie zelf niét als terreurgroep wordt aangemerkt. De link valt echter vanzelfsprekend wel te leggen.
Desondanks is er bewijs genoeg om in ieder geval deze mannen de toegang tot deze conferentie, en het liefste heel Nederland te ontzeggen. Het verkondigen van een pro-Palestijnse boodschap is immers niet illegaal, maar het lid zijn van een terroristische organisatie natuurlijk wél.
Wat dat betreft is de motie van Leefbaar dan ook misschien wat ongelukkig opgezet: ze hadden beter om het weren van deze individuen kunnen vragen, in plaats van het opschorten van de hele bijeenkomst. Toch is het maar zeer de vraag of dat iets uit had gemaakt: Aboutaleb blijft er ondanks de stapel aan bewijs bij dat deze mannen niet aantoonbaar deel uitmaken van Hamas.
Erg, erg teleurstellend.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten