Woedende Jan Roos over Kuzu die slotdebat afzegde vanwege 'homofobie': "Zijn achterban slaat homo's in elkaar!"

Geen categoriemrt 14 2017, 17:20
Vanavond is het slotdebat van de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen 2017, maar Tunahan Kuzu van DENK is er niet bij. Hij zou in debat gaan met VNL-voorman Jan Roos, maar hij zegt vanmiddag af. Roos is namelijk "homofoob" en "xenofoob". En daar wil DENK dus niet mee discussiëren. Jan Roos is woest over de afzegging én de aantijging, zo vertelt hij in een exclusieve verklaring aan De Dagelijkse Standaard.
Het is ongelofelijk dat zo'n partij met een verschrikkelijk grote waffel, die onze samenleving wil opdelen in mensen die wel en niet loyaal zijn ons land, wegloopt voor een debat. Het is de totale lafheid zelve. Meneer Kuzu zegt de meest grove dingen, zoals dat Nederlandse artsen allochtone ouderen eerder laten inslapen. Hij zegt dat de politie de Turken hebben aangevallen afgelopen zaterdag, en niet andersom. Hij staat achter Erdogan - een dictator die ons voor een fascistisch en nazistisch land uitmaakt.
En wat doet meneer? Hij loopt weg tijdens een debat. Hij plaatst zich niet alleen buiten de samenleving, maar hij plaatst zichzelf en zijn achterban ook buiten de democratie. Het moet nu afgelopen zijn.
Ik wilde in debat gaan met meneer Kuzu over hoe wij in Nederland met elkaar omgaan, en in de Nederlandse democratie betekent dat omgaan dat we met elkaar debatteren. Dat hij nu wegloopt is alleen maar angst. En dat is ook niet erg gek, want meneer Kuzu is het schoothondje van Erdogan. Een man die niets heeft met de westere waarden, de gelijkheid tussen man en vrouw, homo en hetero, persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting. En daarom zit meneer Kuzu nu lekker thuis op de bank. Het is een ongelofelijke schande voor de democratie, en überhaupt een schande dat een man loyaal aan Turkije de Tweede Kamer in wil. Maar dat hij ook nog wegloopt voor een debat tegenover iemand die het wil opnemen juist voor die Nederlandse en Westerse waarden - dat is ongelofelijk.
Ik ben ook helemaal geen homofoob. Dat is totale nonsens. Ik kan je één ding vertellen: homoseksuelen hebben echt geen last van een opmerking die ik vier jaar geleden tegen Tofik Dibi heb gemaakt. Nee, homoseksuelen voelen zich onveilig omdat de achterban van meneer Kuzu homoseksuelen in elkaar slaat. Omdat er haatimams zijn die DENK steunen en oproepen om homo's van flatgebouwen te gooien. Dat gevaar voor homoseksuelen komt dus uit de hoek van de achterban van meneer Kuzu, en totaal niet van mij.
En als het gaat over xenofobie: ik ben helemaal niet tegen mensen van buitenaf. Ik zeg alleen maar: als je in Nederland woont, doe je met Nederland mee. Dan doe je mee met de westerse waarden. Sommigen hebben meer iets met een ander land, zoals je dat afgelopen zaterdag hebt kunnen zien. Mensen die zweren trouw aan meneer Erdogan, staan te zwaaien met Turkse vlaggen, en Nederland verschrikkelijk vinden. Pak je tas en vertrek! Dat is niet xenofobisch, dat is gewoon de realiteit. Als je het hier niet leuk vindt, dan moet je vertrekken.
Maar het punt is wel dat ik een debat wilde als partijleider van VoorNederland, tegen Kuzu die voor Turkije is. Nu moet ik het doen met een debat over het klimaat. Er zijn veel grotere problemen in Nederland dan de goudvissen en de cavia's, maar dat debat wordt nu niet gehouden door de lafheid van meneer Kuzu. Maar ik loop niet weg voor een debat, dus ik zal er gewoon staan. Maar ik ga wel eisen dat ik m'n woord mag nemen over deze situatie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten