Aan de slag met elektra in je huis? Gebruik deze tips!

Schermafbeelding 2017-04-07 om 19.26.12
Foto:

Voordat je aan de slag gaat met elektra is het belangrijk om te weten hoe je zo veilig mogelijk te werk kunt gaan. De gevaren van elektra worden namelijk regelmatig onderschat. In dit artikel bespreken we 6 praktische tips die het werken met elektra een stuk veiliger maken.

1. In alle groepenkasten in Nederland zit tegenwoordig een hoofdschakelaar, dit is sinds 2005 verplicht. Door deze hoofdschakelaar om te schakelen, weet je zeker dat de gehele elektrische installatie spanningsloos is. Zo kun je 100% veilig te werk gaan.

Een nadeel hiervan is wel dat je alle elektrische apparaten uitschakelt, dus bijvoorbeeld ook je vriezer, wat kan leiden tot het ontdooien van ingevroren etenswaren.

Dit kun je voorkomen door alléén de groep of aardlekschakelaar waarmee je aan de slag gaat uit te schakelen. Controleer dan wel twee keer of je daadwerkelijk de correcte groep hebt uitgeschakeld.

 2. Goede kwaliteit schakelmateriaal is van essentieel belang als het gaat om veiligheid en elektra. Onder schakelmateriaal verstaan we eigenlijk alle vormen van bedieningselementen. Dit zijn bijvoorbeeld dimmers, stopcontacten en andere manieren om elektriciteit te schakelen. Controleer regelmatig of het materiaal nog in goede staat verkeerd om veiligheid te garanderen. Een tip om extra veilig te werk te gaan, is het uitkiezen van schakelmateriaal van hetzelfde merk.

3. Controleer regelmatig of alle aangesloten draden en snoeren nog in goede conditie verkeren. Kapotte of versleten snoeren zijn een bron van ellende als het gaat om elektra en veiligheid. Werk kabels daarom altijd netjes en veilig weg.

4. Heb je kinderen? Zorg dan voor stopcontacten voorzien van kinderbeveiliging, wanneer de stopcontacten toegankelijk zijn voor kinderen. Probeer ook vanaf jongs af aan al de gevaren van elektriciteit duidelijk te maken. Een voorbeeld hiervan is het aan te wennen om geen elektrische apparatuur, zoals tablets of telefoons mee de badkamer in te nemen.

5. Ga je aan de slag met een klus waarvoor je een haspel gaat gebruiken? Rol deze dan altijd volledig uit voordat je apparatuur gaat aansluiten. De kabels kunnen namelijk erg warm worden. Als de haspel nog niet volledig uitgerold is, kunnen deze dusdanig warm worden dat de kabels gaan smelten. In het ergste geval kan dit brand tot gevolg hebben.

6. Kleine aanpassingen of wijzingen kun je met een beetje basiskennis van elektra prima zelf doorvoeren. Schakel bij grote verbouwingen of verhuizingen altijd een erkend installateur in. Op http://www.erkendinstallatiebedrijf.nl/ kun je eenvoudig controleren of het ingeschakelde installatiebedrijf daadwerkelijk geregistreerd is.

Binnen de elektrotechniek wordt veiligheid steeds belangrijker en strenger gecontroleerd. Ook webshops als Elektramat moeten aan strenge Europese veiligheidseisen voldoen. Binnen de elektrotechnische branche is het ook steeds gebruikelijker om gebruik te maken van keurmerken, om op deze manier extra veiligheid te garanderen.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Reageer

1 reactie

  1.   

    Liefdeloosheid zegt me eigenlijk
    weinig tot niets.

    Petra Hermans

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!