CDA-Kamerleden gaan eindelijk los: handen af van christelijke feesten!

Jere Keys (bron: Flickr)
Foto: Jere Keys (bron: Flickr)

Er is een verschil tussen tolerantie ten opzichte van andere culturen en tradities en je eigen tradities opheffen uit angst om een ander niet voor het hoofd te stoten.

Michel Rog en Martijn van Helvert zijn Tweede Kamerleden voor het CDA. Normaal gesproken staat die partij natuurlijk bekend als enigszins cultureel conservatief, maar het zijn natuurlijk geen conservative warriors. Toch voelen deze twee parlementariërs zich gedwongen om nu wél in actie te komen. De reden? Het nieuws dat bepaalde scholen in Den Haag de viering van het Paasfeest hebben afgebroken uit angst om islamitische leerlingen en hun ouders “te beledigen.”

In hun bijzonder sterke stuk, gepubliceerd op de website van het Katholiek Nieuwsblad, schrijven de heren:

Niemand kan ons geloof, onze tradities of onze waarden kapot maken. Dat kunnen we alleen zélf. De haan die op elke palmpaaskruis hoort te prijken, staat symbool voor de haan die kraaide nadat Petrus Jezus verloochend had.  Het past bij onze christelijke overtuiging om rekening te houden met de gevoelens van andersdenkenden. Maar dat is iets anders dan onze tradities en religieuze symbolen af te breken, zoals op één van de betrokken scholen letterlijk het kruis werd afgebroken, opdat moslims zich niet aangevallen zouden voelen.

Dat is een bijzonder belangrijk punt. Een paar allochtone ouders kunnen klagen dat ze het niet plezant vinden, maar het is aan ons of we daar aan toegeven of gewoon de rug recht blijven houden.

En dan nog iets: de scholen hebben het er wel continu over dat islamitische ouders en hun kroost zich “beledigd” kunnen voelen door de viering van christelijke feesten, maar wat te denken van christelijke ouders die hun kind bewust naar een christelijke school sturen en dan zien dat het kruis letterlijk is afgebroken?  Zoals de twee CDA’ers schrijven:

En laten we het ook eens omdraaien: mogen de ouders die wél bewust voor een katholieke school kiezen er niet van uitgaan dat hun kinderen de tradities en symbolen die bij de christelijke hoogtijdagen horen, krijgen overgebracht? En dat zij zich terecht gekwetst kunnen voelen als het kruis dat bij de palmpaasprocessies wordt gedragen wordt verminkt om andersgelovigen te gerieven?

Over beledigingen gesproken: er is weinig meer beledigend voor een christen dan dit te zien. Het is dé ultieme vernedering. En dat terwijl de scholen in kwestie hoegenaamd “christelijk” zijn. Want ja, ook dát is een argument om dit soort feesten gewoon op de ouderwetse, traditionele manier te vieren: er zijn in Nederland talloze scholen, waaronder publieke en christelijke scholen. Als je als moslim-ouder je kind naar een christelijke school stuurt moet je er rekening mee houden dat er daar christelijke feesten gevierd worden. Wil je dat niet? Prima, stuur je kind maar naar een islamitische of ander soort school die geen band heeft met het christendom. Doe je dat wel dan moet je vervolgens vooral niet klagen.

Het is bijzonder goed om te zien dat het CDA dit ook duidelijk hardop zegt.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Reageer

21 reacties

 1.   

  Het is een zaak van de school, niet van de politiek. Er is niet één manier van Pasen vieren. Stap tien christelijke scholen binnen en je ziet tien varianten van het Paasfeest.

  1.   

   Het is WEL een zaak van de politiek om de Nederlandse cultuur, tradities en symbolen te beschermen tegen afbraak door discriminerende hordes die beledigd zijn als hun eigen ideologie niet alle ruimte krijgt om te overheersen.

   1.   

    @IJscoman
    Correct.

   2.   

    @IJscoman Tradities veranderen voortdurend, want mensen veranderen voortdurend. De meeste mensen in Nederland hangen geen religie aan. Het is dus heel normaal dat bijvoorbeeld een paasfeest veranderd. Wat we tegenwoordig zien als christelijke feesten zoals Pasen en kerst zijn van oorsprong geen christelijke feesten. Het waren al feesten voor het christendom naar Europa kwam. Toen pas is er een bijbelse gebeurtenis aan gekoppeld. We gaan dus eigenlijk steeds meer terug naar de oeroude Europese tradities.

   3.   

    Inderdaad, de politiek is hier zeker verantwoordelijk voor.
    Alles wordt in dit land afgebroken door discriminerende hordes met een achtergrond die niet in Nederland thuis hoort, maar als gast hier zijn.

 2.   

  Het CDA, Christenen dienen allah is gewoon een hypocriete nepchristen partij. Net zoals de Christen unie trouwens. Als ze de Bijbel nu zo goed zouden kunnen dan begrijpen ze ook dat Jezus alles behalve een fan was van tradities. Jezus bekritiseerde tradities juist want het maakte Gods Woord overbodig.

  Wat is de ​profetie​ van ​Jesaja​ toch toepasselijk op huichelaars als u! Er staat immers geschreven:“Dit volk eert mij met de lippen,maar hun ​hart​ is ver van mij;tevergeefs vereren ze mij,want ze onderwijzen hun eigen leer,voorschriften van mensen.”
  De geboden van God geeft u op, maar aan tradities van mensen houdt u vast.’ En hij vervolgde: ‘Mooi is dat, hoe u Gods geboden ongeldig maakt om uw eigen tradities overeind te houden! En zo maakt u Gods Woord krachteloos door uw tradities die u overgeleverd hebt; en veel van dergelijke dingen doet u.

  Aldus Christus.

  1.   

   @Marsman
   Gezien uw reactie heeft u blijkbaar een telefonische verbinding met Christus. Als u dat heeft zou ik mijn licht niet onder de korenmaat houden, maar luid en duidelijk uw mening over de wereld verkondigen. Uiteraard wel die telefonische verbinding in stand houden.

 3.   

  De moslims die naar Europa komen weten goed dat zij naar een christelijke land gaan met christelijke geloof. Als zij dat niet leuk vinden of niet in staat zijn om mee te leven zitten zij in de verkeerde land. Niemand gaat eigen geloof verloochenen ten gunste van een ander. Dat mag je als gast niet verwachten. En als je dat verwacht bent je geen gast maar bezetter. Het is de hoogste tijd dat politici en bestuurlijke ambtenaren heir een heldere standpunt over innemen.

 4.   

  Prachtig, eerst nodigt de christen de moslim uit- kom op onze school en nu gaan zelfs de hoge heren jammeren.
  Gewoon de rug recht houden en verdedig je verdomde (verdoemde) geloof.
  Blijkt dat die verdomde islamieten het wel kunnen.
  Geloof is een zegen voor de mensheid– kots

  1.   

   @Mees
   Volgens mij bent u RK van huis uit maar vermoedelijk teleurgesteld in uw beleving met meneer pastoor of mevrouw de non?

  2.   

   @Mees
   Huh?? Zoekt u eens alle schroeven bij elkaar! Ouders kiezen voor een school Mees en daar heeft u zich te confirmeren aan de regels en gewoonten. If not, zoek een andere school.
   En u kunt beter naar Joop, maar wacht, daar komt u al vandaan.

  3.   

   Nee, ongeloof is het antwoord. Laat me niet lachen.

  4.   

   Men moet niet eens willen beginnen aan de Islam ook maar enige ruimte te geven. Men moet de Islam gewoon ver buiten Nederland houden.

   We weten allemaal hoe het verloopt.

   In den beginne kwamen de Muzelmannen en zij vroegen ons “Laat ons bidden”. Toen hadden zij de Koran en wij het land.
   Nog even en wij hebben de Koran opgedrongen en zij het land.

 5.   

  Hoe lang houden ze dit vol? Zetten ze dit om naar beleid? Daar zijn ze immers voor gekozen? Leuk verhaal, maar keutel is na 2e paasdag weer heel snel ingetrokken.

  1.   

   CDA zal volledig met D’66 en Groen Links meebuigen. Hoe “Weg met ons!” wil je het hebben? Maar dan blijf je tenminste wel politiek correct een cordon sanitaire om de grootste partij onder de winnaars en de tweede partij van Nederland heen sluiten, nietwaar?

 6.   

  De reden dat een moslim gezin een christelijke school kiest
  is dat ze de meest dichtbij school kiezen. lui volk

 7.   

  Ook een godsdienst als het christendom deugt blijkbaar niet. Daar moet je ook niet aan zijn overgeleverd want dan word je uitgeleverd aan wie het slechtste met je voor heeft. Dat is de realiteit sinds jaren. Bedenk dat wel.

 8.   

  Het wordt tijd dat de bestuurders van de Nederlandse christelijke partijen eens in de gaten krijgen, dat de politieke godsdienst , de islam, probeert ons leven, religie en culturele waarden en normen in te nemen, c.q. op te eten.
  Al onze christelijke feestdagen worden aangevallen door foute mensen.
  Zelfs Nederlandse bestuurders/ schoolbesturen worden landverraders.

  De islam is een politiek systeem, verpakt in een religieus kleed dat alle aspecten van het leven tot in details bepaalt. Ghadaffi, ooit zei deze Libische leider : dat er 50 miljoen moslims in Europa zijn, zodat het een kwestie van tijd is dat de islam in Europa zal winnen.
  Hij doelde ook op de massale immigratie van moslims en de gerealiseerde grote gezinnen die er ontstaan.
  Temeer daar de wereld populatie van de joods/christenen( groei 47%) aanzienlijk veel minder groeit dan van de moslims ( groei 235%).

  Onze weifelende volksvertegenwoordigers, die nog steeds denken op reële basis zaken te kunnen doen met de islam en hen vaak pamperen en vooral veel wegkijken zal daar ooit eens de prijs voor betalen als men zo doorgaat.
  Pim Fortuyn waarschuwde ons daarvoor al in zijn in 1999 verschenen boek.
  Het doel van de islam is om iedereen die een ander geloof aanhangt te vernietigen.
  Het is dom om nu maar te wachten totdat ook hier de sharia wordt ingevoerd en ons opeten met al dat wegkijken.

  Of, zoals de befaamde staatsman Winston Churchill ooit zei:

  “al die activiteiten van al die zogenaamde vredelievende pamperende multiculti politici zijn gelijk aan het feit , dat zij een krokodil aan het voeren zijn, in de hoop dat zij de laatste zijn die door hem wordt opgegeten.”

  1.   

   Het christendom verdwijnt uit het midden oosten. Binnen vijf jaar zal het waarschijnlijk in Irak totaal verdwijnen. In Syrie is het aantal drastisch gedaald van 1,25 miljoen naar 500.000. Dat zal in Afrika ook gebeuren. Europa is stap drie.

 9.   

  Moslims stormen in op Goede Vrijdag-processie in Sevilla
  http://www.nieuwreligieuspeil.net/node/6785

  Goede Vrijdag Sevilla
  Een groep mensen stormden los op processie-gangers op Goede Vrijdag in Sevilla, waarbij sommige van hen ‘Allah Akbar’ uitriepen. Daarbij raakten 17 mensen gewond. Er werden acht arrestaties verricht: zeven mensen die worden omschreven als ‘lokale inwoners’ en een Senegalees. Drie verdachten waren in het bezit van ijzeren staven. Ze zouden op vier verschillende plaatsen zijn losgestormd op de processiegangers en veroorzaakten daarbij een massale paniek. Veel mensen dachten dat het om een terroristische aanslag ging.
  |Soortgelijke taferelen vonden ook plaats in Marbella. De heilige week in Sevilla trekt honderdduizenden toeristen uit de hele wereld.

 10.   

  Er bestaan feesten vol duivels
  maar ook engelenfeesten.
  Het losgaan zie ik niet zozeer
  als een feest.
  Petra Hermans

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!