Eerste cijfers geven indicatie: 23,7% voor Macron, 21,7% voor Le Pen!

Geen categorieapr 23 2017, 20:12
Volgens de cijfers die nu bekend zijn gemaakt -- die feitelijk een soort van exit polls zijn, maar niet helemaal -- hadden de peilingen vooraf het goed. Uit de exit cijfers blijkt namelijk dat Emmanuel Macron 23,7 procent van de stemmen gekregen heeft, terwijl Marine Le Pen 21,7 procent heeft gekregen. Deze twee kandidaten worden gevolgd door Jean Luc Mélenchon en Francois Fillon.
Als dit inderdaad de uitslag wordt is het natuurlijk een grote doorbraak voor het Front National. De nationaal-populisten zijn dan de tweede partij van Frankrijk. Geen geringe prestatie, zeker niet gezien het feit dat het hele establishment tegen die partij werkt. In 2002 lukt het Jean Marie Le Pen ook om door te gaan naar de tweede ronde, maar dat was toen echt een one off situatie. Haar vader had mazzel en iedereen wist vooraf dat hij werkelijk geen schijn van kans heeft. Marine's prestatie is een teken dat het Front National een mainstream partij geworden is.
Dat gezegd hebbende betekent het ook dat de eurofiele Macron dé grote favoriet is. Een jaar geleden had deze man geen eens een eigen partij. Hij heeft zijn campagne tot nu toe eerst en vooral op sociale media in elkaar gezet. Blijkbaar kan je daar tegenwoordig écht mee winnen. Heel schokkend is dat misschien niet -- Donald Trump, Forum voor Democratie, en Brexit deden dat eerder ook al -- maar het betekent wel dat het oude politieke systeem echt helemaal op zijn kop staat.
Hoe dan ook, laat het er maar op aankomen. Het is jammer dat Francois Fillon naast de hoofdprijzen lijkt te grijpen, maar Franse kiezers kunnen zich nu wel uitspreken over hun gewenste toekomst -- niet alleen in economisch opzicht en met betrekking tot immigratie en integratie, maar ook -- en vooral -- met betrekking tot de Europese Unie.
Er ligt nu een duidelijke keuze voor. De charismatische, jonge, maar ideologisch toch ook lege huls genaamd Emmanuel Macron, of de nationaal-populistische anti-EU kandidate Marine Le Pen. Franse kiezers moeten nu kiezen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten