Knettergek Utrecht wil stadscentrum verwoesten om peperdure hoogbouw neer te zetten

Change.Org.
Foto: Change.Org.

Waardoor het uitzicht op de Dom totaal verpest wordt.

Gekkigheid! In Utrecht hebben de politieke boven-ons-gestelden dat het anders moet. Op dit moment is het centrum van die stad namelijk historisch en, in één woord, prachtig. Maar dat mag niet. Zoals we allemaal weten is de Nederlandse geschiedenis immers vre-se-lijk. En dus wil de stad het centrum helemaal op de schop nemen.

Hoe? Door de oude, traditionele woningen waar gezinnen wonen te vervangen door peperdure hoogbouw. Die appartementen worden vervolgens voor een half miljoen en meer verkocht. De gezinnen die nu in het nieuwe Beurskwartier aan de Croeselaan wonen moeten niet klagen, wat het stadsbestuur betreft. Nieuw is immers goed. Dat het hele oude identiteit van Utrecht daarbij verloren gaat maakt deze lui helemaal niets uit. Niet zo gek natuurlijk, als puntje bij paaltje komt hebben zij helemaal geen liefde voor de Domstad. Dit in tegenstelling tot de bewoners.

Omdat ze het zo belachelijk vinden dat hun wijk verpest wordt hebben buurtbewoners nu een petitie opgezet. Daarin leggen ze uit dat dit onderwerp ze echt aan het hart gaat, wat natuurlijk niet zo vreemd is aangezien veel van die mensen daar geboren en getogen zijn.

Wij zijn de bewoners van het gebied, wat nu door de gemeente Utrecht het Beurskwartier wordt genoemd. Wij hebben onze eigen diverse samenleving, met zelfs een echte Limburger als buurman. Al jaren wonen wij met veel plezier samen en zijn een hechte gemeenschap geworden, samen in onze eigen bouwput aan het begin van de Croeselaan.

De buurt heeft al sinds 1936 gezinnen grootgebracht en sommigen wonen er al generaties samen. Het is ooit bedacht door Peter van der Wart, een Utrechtse architect die veel van de stadsontwikkeling van vlak voor de oorlog voor zijn rekening heeft genomen. Iconische gebouwen op de Neude, maar ook een groot deel van de Dichterswijk, allen gebouwd in het Utrechts plat. Een baksteen, die Utrecht kleur heeft gegeven door de jaren heen.

Het ‘argument’ dat de gemeente gebruikt is, hoe kan het ook anders, duurzaamheid. Jawel, de nieuwe gebouwen zouden duurzaam worden. En dus moet iedereen en alles daar voor wijken.

Als gevolg daarvan wordt de binnenstad van Utrecht niet alleen geruïneerd, maar moeten inwoners ook nog eens 15 jaar in een bouwput wonen. Voor je denkt dat ik overdrijf, nee, dat werkelijk wat de gemeente voor ogen staat:

De bouw zal ongeveer 10 to 15 jaar duren vanaf 2023 en wij zitten al een jaar of 15 in onze bouwput. Utrecht is zo ambitieus dat men van de bewoners heeft gevraagd om wel 25 jaar in de overlast te leven van de bouw. Generaties groeien nu op in de bouwoverlast. Kinderen weten niet beter dan de hele dag door werkzaamheden te horen, zelfs in de avonden en weekends.

 

Sterker nog, na 2030 gaat dit gewoon door en wordt er zelfs nog een schepje bovenop gedaan. Het gevolg is dat het centrum van Utrecht in één groot bouwproject verandert. Dit terwijl Utrecht juist één van de mooiste en gezelligste steden van Nederland is.

Iedereen is voor ‘vooruitgang.’ Maar dat is dit niet. Dit is een belachelijk project, verzonnen door boven-ons-gestelden (met een flinke bankrekening) die totaal geen band met deze stad hebben… en die de eisen van buitenlandse investeerders belangrijker vinden dan die van Utrechters. Het is een schande.

De eisen van de buurtbewoners zijn dan ook volkomen terecht én logisch:

Screen Shot 2017-04-30 at 17.14.23

Als dit project doorgaat is het echt een drama voor Utrecht, voor deze buurtbewoners, én voor de rest van Nederland. We zijn de afgelopen decennia al genoeg van onze identiteit kwijtgeraakt.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Reageer

10 reacties

 1.   

  Wat hebben Nederlanders met geschiedenis? Niets of weinig want oude dingen slopen is geweldig en het gebeurd snel. Alleen de toekomst telt mee. Maar welke toekomst als je de geschiedenis zo snel sloopt? Duurzaamheid is de sleutelwoord en niets anders telt. Ik kom weinig in Utrecht want iedere keer als ik er kwam was het een grote bouwput. Nooit rustig lopen alleen omlopen. Mochten deze plannen doorgaan kom ik er helemaal nooit meer. Jammer!

 2.   

  Bizar! In de jaren 70 is al een hele wijk met eeuwen oude gebouwen vernietigd door het gedrocht van Nederland: Hoog Catazwijne (winkelgat van Nederland). Nu is het alweer meer dan 10 jaar een bouwput. Gaan ze nu dezelfde fout nog eens maken? Ongelooflijk. Appartementen voor miljoenen??? En gewone huizen voor mensen met een modaal inkomen? En inderdaad het historische aanzien? Inderdaad, knettergek die lui.

 3.   

  Je zou toch verwachten dat er lessen zijn geleerd van het lelijkste en meest smakeloze nieuwbouw project aller tijden: Hoog Catharijne. Maar kennelijk niet dus. Als de ambtenaartjes van de Ruimtelijke Ordening dit plan gaan doorzetten verwordt Utrecht tot een soort Zoetermeer of Alphen aan de Rijn. Lelijk, koud, sfeerloos en vooral: Zonder ziel.

 4.   

  Miljoenen Afrikaanse migranten zitten er nog aan te komen en Utrecht bereidt zich al voor met hoogbouw. Straks wordt het hier net zo druk als die dichtstbevolkte ministaat Macau.

 5.   

  Beetje flauwekul Michael, want als je deze stad kent dan weet je dat het gebied rond de Croeselaan nou niet bepaald een historische binnenstad is. Verre van dit, want het bevindt zich aan de westzijde van het station/hoog catharijne. De binnenstad bevindt zich aan de oostzijde beginnende bij het Neude.

  De croeselaan en die wijk daar bestaat uit inderdaad lelijke huizen, soms 3-4 hoog en hopeloos verouderd. Verder is het niks bijzonders. Maar Michael doet alsof men de echte binnenstad gaat slopen. Nou nee dus. En er komen niet alleen dure appartementen maar ook gewoon woningen voor modaal.

  1.   

   Klopt Kuifje. Het meeste blauw op de foto staat dan ook op de plek van de huidige Jaarbeurs, wat sowieso al lang geleden verkast had moeten worden gezien de gebrekkige
   bereikbaarheid. Het Westplein is al jaren een bouwput, maar wat daar iig geval al een zekerheidje is geworden is de Moskee in Lombok, een verschrikkelijk afzichtig gebouw,maar door er op deze manier hoogbouw omheen te bouwen heeft dan weer wel mijn voorkeur, hoewel ik er van mijn levensdagen niet zou willen wonen.

 6.   

  Daarom hebben over het algemeen de bovenonsgestelden zo’n groot hoofd, anders past daar de grootsmoedwaanzin er niet in.

 7.   

  Ook de bewoners van Utrecht krijgen de gemeenteraad die ze zelf gekozen hebben.

 8.   

  Die Croeselaan is echt geen porum hoor. Vooral een drukke en lange straat waar veel auto’s rijden. Uitzicht op de Dom is er nu ook niet daar is die toch echt te laag voor! En het echte centrum zit aan de andere kant van het foeilelijke Hoog Catharijne. Ik ben blij dat ze dat gaan opknappen het wordt best mooi.

 9.   

  Men kan de Domtoren toch gewoon verplaatsen? ik hoor dat er toch al stukken vanaf vallen. Mooie oplossing, afbreken, restaureren en opnieuw bouwen.
  Moet kunnen toch?

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!