Nieuwe algemene voorwaarden energie in duidelijke taal

Geen categorieapr 20 2017, 7:00
Alle consumenten en bedrijven hebben er onlangs van hun energieleverancier een brief over gekregen: met ingang van 1 april 2017 zijn de algemene voorwaarden veranderd. Deze nieuwe algemene voorwaarden gelden voor alle energiebedrijven. Voor consumenten is het vooral prettig dat de algemene voorwaarden nu een stuk leesbaarder zijn. Al het juridisch jargon is er zo goed als uit, waardoor de tekst een stuk leesbaarder is.
Nieuwe voorwaarden gelden voor alle energiebedrijven
Iedereen in Nederland die energie afneemt, krijgt te maken met de nieuwe algemene voorwaarden. Ze zijn opgesteld door Energie Nederland. Dit is de brancheorganisatie van bedrijven die stroom en gas leveren aan consumenten en bedrijven. Alle energieleveranciers zijn bij de brancheorganisatie aangesloten, dus ook als je overstapt naar een goedkopere energieleverancier gelden de nieuwe voorwaarden.
Inhoudelijk weinig veranderingen
Inhoudelijk verandert er overigens weinig met de nieuwe algemene voorwaarden. Er zijn verbeterde regels in opgenomen over zaken als koop op afstand, waarbij je na je aankoop via internet of telefonische aankoop nog twee weken bedenktijd hebt, en over de regelgeving rond incassokosten. Ook zijn er nieuwe wet- en regelgeving in verwerkt zoals een IBAN-rekeningnummer.
Overstappen mag, maar niet boetevrij
Bedrijven, dus ook energieleveranciers, mogen op elk moment hun algemene voorwaarden aanpassen Het is in Nederland wettelijk zo geregeld dat je dan het contract mag beëindigen door over te stappen naar een andere energieleverancier. Mocht je dat willen doen, gaat dat niet boetevrij omdat het gaat om kleine inhoudelijke aanpassingen. Kijk dus goed naar de looptijd van je vaste contract en naar de opzegbaarheid van je variabele contract. En bovendien: als je wilt overstappen uit onvrede over de nieuwe algemene voorwaarden, dan is dat vrij zinloos, aangezien je bij een nieuwe leverancier met exact dezelfde voorwaarden te maken krijgt.
Let wel goed op contractvoorwaarden
Omdat de nieuwe algemene voorwaarden van energieleveranciers geen grote inhoudelijke verschillen kennen, hoeft dit dus geen aanleiding te zijn om over te stappen. Als je contract afloopt of als je vanuit een variabel contract naar een ander energiebedrijf wil overstappen, dan is het wel zaak om de contractvoorwaarden en de actievoorwaarden goed te lezen. Hierin staan alle details over jouw (nieuwe) contract met je energieleverancier, zoals de looptijd, of je een vast of variabel tarief betaalt en de hoogte van het tarief. In de actievoorwaarden staat informatie over een specifieke actie, zoals een welkomstpremie bij het betalen via automatische incasso. Doorgaans ontvang je een bevestigingsmail waarin de contract- en actievoorwaarden op een rijtje staan. Deze moeten overeenkomen met de voorwaarden die op de website staan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten