jan roos

Column Jan Roos: Ons bloed zal blijven vloeien

Geen categoriemei 26 2017, 12:00
Nog voor de gruwelijke aanslag in Manchester had ik weer eens een onderhoudend gesprek met een moslim. Hij vertelde mij dat ik op een 'hitlist' sta van salafisten en liet me het lezen. En inderdaad: er stonden twee A4'tjes vol met citaten van mij over de islam met de uitleg waarom het allemaal niet klopt wat ik zeg en waarom ik hun vijand ben.
Nu waren mijn uitspraken niet erg radicaal, meer in de vorm van dat er weinig zelfreflectie is bij de moslimgemeenschap in Nederland. Maar ook dat de Koran geen andere interpretatie kent dan de letterlijke uitvoering van het geschrift, precies zoals IS doet, aangezien Allah zelf het boek heeft geschreven. En het woord van God is niet door het eenvoudige grondpersoneel te interpeteren. Het gesprek verliep zoals altijd. Alles wat ik zei was onzin, want ik wist niks van de Islam en de Koran. Daarbij mocht ik er ook helemaal niks van vinden omdat ik geen moslim ben. Jodenhaat: joden zijn de vrienden van moslims. Vrouwenonderdrukking: islamitische vrouwen hebben het juist beter dan Westerse vrouwen. Uitmoorden van andersgelovigen: bestaat helemaal niet. Homohaat: onder Nederlanders veel erger.
Toch probeerde ik het nog een keer. Hoe zit het dan met al die aanslagen, vroeg ik. Dat heeft al helemaal niks met de Islam te maken, was het antwoord. En als een duveltje uit een doosje presenteerde hij een plaatje op zijn telefoon waarop te lezen was dat in de Koran staat dat je helemaal niemand mag doden. En dat was het dan.
Dit is het ware probleem binnen de Islam. De aanhangers wensen niet te kijken naar het extremisme, wat gewoon onderdeel is van hun geloof. Natuurlijk zijn er vrome moslims die zich niet op willen blazen of homo's met hun hoofd naar voren van gebouwen kieperen. Natuurlijk zijn er genoeg islamieten die niks hebben met alle bloedbaden uitgevoerd vanuit hun ideologie. Maar het is wel onderdeel van waar zij achter staan. En dat blijven ontkennen zal ervoor zorgen dat er nooit iets verandert. Niet massaal opstaan en de moordlustige afdeling elimineren betekent heel simpel dat je het stilzwijgend toestaat. Als de moslimgemeenschap in het Westen zich niet eens achter de oren krabt en een begin maakt aan een zelfreinigend vermogen, kunnen wij kaarsjes blijven branden, Imagine blijven zingen en "Je suis..." blijven roepen tot we een ons wegen. De aanslagen zullen blijven komen. Ons bloed zal blijven vloeien. En we kunnen er helemaal niets tegen doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten